fbpx

Végre valami, ami nem drágább: fokhagyma

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 07.

A fokhagyma kereslete az elmúlt hetekben erős volt, az ára viszont átlagosan alakult. Az európai fokhagyma-kínálat nagy része jelenleg Kínából és Egyiptomból származik, az új spanyol portékára pár hónapot még várni kell. Az árakon jelenleg inkább a szállítási költségek emelkedése érződik, semmint a termelési költségeké. Utóbbi még várat magára.

fokhagyma
Az évnek ebben a szakában a kínai áru dominálja Kelet-Európát (fotó: Horizont Média)

Kevés olyan mezőgazdasági termék van, amelynek nem változott idén az ára. Az 5. héten a fogyasztói piacokon a fokhagyma nagyjából akörül az árszint körül mozog, mint egy évvel ezelőtt az AKI PÁIR adatai szerint.

Hollandia kicsit drágábban jutott a kínai áruhoz

Egy holland importőr szerint a fokhagyma piaca stabilizálódott. Bár Kínában rengeteg a fokhagyma, február elején kissé emelkedett az ára. Ennek az ottani Tavaszi Fesztiválhoz van köze, mivel ilyenkor a belső kereslet élénkülése az exportárakat is megemeli, továbbá a kiszállítás is lelassul a szabadságolások miatt.

A tavaszünnep megfogta a kínai fokhagymát

Miközben Kína ünnepelt, a tengerentúli szállítások még jobban lelassulnak. Egyes európai importőrök már a szállítási költségek emelkedését sem tolerálták, és a spanyol fokhagymára tértek át. A kínai fokhagyma lassan, de biztosan teret veszít az Európai Unióban, de ugyanez igaz Közép- és Dél-Amerika árujára is. Kelet-Európa viszont továbbra is a kínai portékát részesíti előnyben. Kína legnagyobb exportpiaca azonban Indonézia, az itteni rendelésekre viszont még várni kell. A raktárakban még mindig ott vannak a fokhagymahegyek, pedig a jövő hónapban elkezdődik a gyömbér behordása is. Ezért a következő hetekben várhatóan csökken a kínai fokhagyma ára.

A spanyol termék ára eddig alig változott

A lila fokhagyma ültetése véget ért Spanyolországban, a korábbi ültetési szakasz pedig tavasszal válik betakaríthatóvá. A fokhagyaterület kissé nagyobbnak ígérkezik idén. Az andalúz termőterületeket visszatérően sújtó aszály miatt a fokhagymatermesztés súlypontja Kasztília-La Mancha irányába tolódik el. A téli hónapok a szokásosnál szárazabbak és melegebbek voltak idén. Nagyobb mértékű öntözésre van szükség, ehhez pedig áram is kell, aminek folyamatosan emelkedik az ára. Eközben a fokhagyma értéke alig változott az elmúlt évekhez képest. Szakértők úgy vélik, hogy a termelési és csomagolási költségek növekedése a következő értékesítési szezonban már meg kell hogy mutatkozzon. (Lásd még cikkünket: Hasít a spanyol fokhagyma, döcög a kínai.)

Egyiptom hamarosan betakarít

Az idei növényállapot nagyon jó minőséget ígér, és a hideg idő is jót tesz a gerezdek fejlődésének. A betakarítható fokhagyma mennyisége többnek ígérkezik, mint tavaly. Jelenleg a fokhagyma ára nagyon magas, de az új termés betakarításával, amire már nem kell sokat várni, ez gyorsan csökkenni fog. Az árakon leginkább a fuvarköltségek emelkedése hagy nyomot.

A németek is kedvet kaptak a fokhagymatermesztéshez

Az első egyiptomi, primőr fokhagymatételek már be is kerültek a német piacra. A nagykereskedelmi árak 6 euró/kg (2200 Ft/kg) körül mozognak, így nagyon vonzóak a dél-afrikai termékekhez képest (9 euró/kg, 3200 Ft/kg). Jelenleg még mindig légi úton érkezik az áru nagy része, de szeretnének mielőbb áttérni a tengeri fuvarozásra. Az egyiptomi áru még mindig csak kis hányadát teszi ki a kínálatnak a kínai és spanyol portéka mellett. A szárított egyiptomi fokhagyma viszont áprilistól nyár végiig egyre nagyobb teret hódít a német piacon. Eközben egyre több német termelő vág bele a fokhagymatermesztésbe. Bár az értékesítés eddig elsősorban a nagykereskedőkre korlátozódott, úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy a kiskereskedelmi szektor is bekapcsolódjon.

A franciák a hazait szeretik

Az értékesítési szezon második fele nagyon jól kezdődik a francia fehér és lila fokhagyma számára. A rendelkezésre álló mennyiség jó, a minőség pedig kiváló. A kereslet is elégedettségre ad okot. A szupermarketek célja, hogy minél tovább francia eredetű fokhagymával töltsék fel a pultokat. Az idei év minden francia fokhagyma számára jól alakul, csak a rózsaszín változat minősége gyengébb, mivel a betakarításakor rossz időjárási viszonyok uralkodtak. Ezért ebből spanyol importtal egészítik ki a belső kínálatot.

Az olasz nem fokhagymás nemzet

A statisztikák szerint az olasz háztartások évente átlagosan 3,5 alkalommal vásárolnak fokhagymát, 2021-ben csak a családok bő fele (53,7%) vásárolt belőle. Most is mérsékelt a kereslet iránta, a növekvő infláció visszafogja a keresletet. A betárolt fokhagyma azonban jó minőségű, és a készlet kitarthat a betakarítási kampányig.

Forrás: FreshPlaza.
Összeállította: Gönczi Krisztina