fbpx

Siltra Xpro – megbízható védelem!

Írta: - 2022 február 08. -Hirdetés

A kalászos gabonák termésképzésében és a kialakult szemek megfelelő minőségű és mértékű kitelítésében a levélzetnek kiemelkedő jelentősége van. A termés minőségi és mennyiségi paramétereinek kialakulásában a kalászon kívül a felső négy levélemelet a meghatározó, amelyből a zászlóslevél és a második levél 65%-os mértékben, míg a harmadik és negyedik levél 15%-os hányadban járul hozzá a termés stabilitásához. Ennek függvényében nem kérdés, hogy a gombaölő szeres védekezések során célunk az, hogy megelőző jelleggel minél hosszabb ideig megőrizzük a levélzet egészséges állapotát.

A kalászos gabonák levélzetét számos kórokozó gomba (lisztharmat, rozsdabetegségek, levélfoltosságot előidéző kórokozók) károsítja, amelynek során idő előtti levélpusztulás következhet be. A levélzet bármilyen mértékű károsodása negatívan befolyásolja terméseredményt. A minőségi paraméterek megőrzése és a termés toxinszennyezettségének csökkentése érdekében további szempont a kalászfuzáriózis elleni hatékony védelem kialakítása, ezért a védekezési stratégiában fontos a megbízható és megfelelő hatékonyságú gombaölő szerek technológiába illesztése. Az IKR Agrár Kft. forgalmazásában új és megbízható védekezési lehetőség a Siltra Xpro gombaölő szer technológiába illesztése.

Miért érdemes a Siltra Xpro gombaölő szert választani?

Két eltérő hatásmechanizmusú felszívódó hatóanyag kombinációját tartalmazza. A bixafén hatóanyag SDHI gátló, míg a protiokonazol a kórokozó gombák ergoszterol bioszintézisét gátolja, így a Siltra Xpro a rezisztencia kialakulásának gátlásában is megfelelő választás;

– új Xpro formulációjának köszönhetően egyedi és különleges adjuváns rendszerrel ellátott, amely biztosítja a kijuttatást követően a permetlé gyors és tökéletes elterülését, ezáltal a hatóanyagok gyors felszívódását. Ez a tulajdonság teszi lehetővé, hogy a Siltra Xpro a kijuttatást követő 15 percen belül bekerül a növényi szövetekbe, így kiváló eső és UV sugárzás ellenállósággal rendelkezik;

– hatékonysága kiterjed a levélzetet károsító kórokozó gombák (lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás- és pirenofórás levélfoltosság) és kalászfuzáriózis ellen;

– biológiai, élettani hatása, hogy emeli a levelek klorofill sűrűségét, ezáltal fokozza az asszimiláták termelését.

A Siltra Xpro-val végzett kezelés következtében emelkedik a gabonanövények vitalitása, amely jelentős segítséget biztosít a környezeti tényezők indukálta stresszhelyzetek áthidalásában.

Siltra Xpro kiemelkedő hatékonysága őszi árpában

Őszi árpában (fajta: Salamander) végzett kísérletünk során a Siltra Xpro 1,0 l/ha-os dózisát két szárcsomós állapotban juttattuk ki. Az egy kezeléses technológia alkalmazásával célunk volt a készítmény hatékonyságának tesztelése. A Siltra Xpro-val kezelt állomány felső három levélszintje a kijuttatást követő 4 héttel is egészséges volt, míg a kezeletlen parcellák esetében a lisztharmat és a hálózatos levélfoltosság okozta tünetek jelentős fellépését lehetett tapasztalni (1-2. ábra).

Siltra Xpro őszi búzában is bizonyított

Őszi búzában (fajta: Rubisco) a Siltra Xpro 1,0 l/ha-os dózisát két alkalommal illesztettük a technológiába, az első kezelést két szárcsomós stádiumban a levélbetegségek ellen alkalmaztuk, míg a második Siltra Xpro kijuttatására a fuzáriumos fertőzés ellen a virágzás kezdetén került sor. A száraz és késői fagyokkal jellemezhető tavaszi periódus nem kedvezett a kórokozóknak, de a májusi csapadékos hónapot követően a szeptóriás levélfoltosságnak lehetősége volt a gyors terjedésre. A Siltra Xpro alkalmazása megakadályozta a betegség kialakulását és blokkolta a fertőzés terjedését, ezáltal egészségesen és vitálisan tartotta a lombfelületet (3-4. ábra).

A fuzárium elleni védekezést a virágzás kezdetén végeztük el a Siltra Xpro ismételt 1 l/ha-os dózisával. A júniusban visszatért aszályos periódus nem kedvezett a Fusarium fajok fertőzésének, de az alkalmazott kezelés bizonyította, hogy a kalászfuzáriózis elleni technológiai elem nem hagyható ki, ugyanis a kezeletlen területről betakarított szemek esetében 11%-os, míg a Siltra Xpro technológiával kezelt területről származó szemek vizsgálata során 0,5%-os belső fuzárium fertőzési szintet tapasztaltunk.

Az őszi búzában kétszeri kijuttatással alkalmazott Siltra Xpro technológia a vegetáció során megfelelő védelmet biztosított kórokozó gombák ellen, amelyet a betakarított termésmennyiség is bizonyított (5. ábra). A betegségek visszaszorításával és a lombozat egészségesen tartásával a kezeletlen területhez viszonyítva 58,9%-os termésnövekedés realizálódott, amely a mai felvásárlási árakat tekintve nem kérdőjelezheti meg egy ilyen tudású gombaölő szer alkalmazását.

Hogyan alkalmazzuk a Siltra Xpro-t kalászos gabonákban?

A Siltra Xpro 0,8–1,0 l/ha-os dózisban az őszi és tavaszi búzában, árpában, valamint tritikáléban, rozsban és zabban egy vegetációs ciklusban maximum 2 alkalommal alkalmazható;

– kijuttatáskor törekedjünk a magasabb permetlé mennyiségre és a megfelelő minőségű és jó fedettséget biztosító fúvókák alkalmazására;

– a Siltra Xpro gyomirtó- és rovarölő szerekkel, valamint növénykondicionáló készítményekkel kombinálható, de a tankkeverék elkészítése előtt ajánlott a keverési próba elvégzése.

A Siltra Xpro megvédi a kalászos gabonáját a gombabetegségek ellen és egészségesen, vitálisan tartja a növényeket! A Siltra Xpro alkalmazásával stabilizálja a termésbiztonságot!

További információkért keresse az IKR Agrár Kft. szakértőit!

IKR
CÍMKÉK