fbpx

Fél éve tart a mezőgazdasági termékek folyamatos drágulása

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 06.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszer-árindexe tavaly októberben lépte át a 10 éves csúcsot, és azóta is hónapról hónapra emelkedik.

piac
Gyorsan apad a fogyasztók pénztárcája (fotó: Horizont Média)

Gabonadrágulás: a 2011-es csúcs közelében

A gabonafélék esetében 12,5 százalékkal magasabbak az árak most, mint egy évvel ezelőtt., és bő 40 százalékkal haladják meg a 2014-2016-os évek átlagát. Az elmúlt egy hónapban a búza ára mérséklődött, míg a kukoricáé a Dél-Amerikát sújtó szárazság miatt emelkedett. A gabonafélék drágulása még nem érte el a 2011-ben tapasztalt áremelkedést.

Növényi olajok: ilyet még sosem látott a világ

Sokkal durvább a növényi olajok drágulása, ezek a 2014-2016-os viszonyítási szinthez képest már 86 százalékkal kerülnek többe, mindenkori rekordot ért el a drágulásuk. Csak az utóbbi egy hónapban 7,4 százalékot emelkedett az áruk. Ennek fő oka az indonéz pálmaolajtermelés miatti aggodalmak voltak. A repce- és napraforgóolaj-készletek iránt is nagy a kereslet a világpiacon. Az olajos magvak és növényi olajok iránti igény a szója árára is kihatott.

Nagyot ugrott a tejtermékek ára

A tejtermékek ára az öt évvel ezelőtti szinthez mérten 32 százalékkal emelkedett, csak a múlt év januárjához mérten közel 21 százalékos a növekedés mértéke. Azaz 2021-ben ez az ágazat viszonylag lépést tudott tartani a növényi termékek drágulásával. Kiemelkedő a vaj és a sovány tejpor iránti keresletnövekedés. A tejtermelés fokozása csak korlátozottan lehetséges, és az ágazat munkaerőigénye is magasabb, mint az abrakfogyasztó állatoké, ami a világjárvány idején hátránynak mutatkozott. Megjegyezzük a tejágazatban 2013-ban a mostaninál is nagyobb áremelkedés ment végbe.

A húsok ára éves viszonylatban 17,3 százalékkal nőtt. Mivel a sertés és baromfi húsa iránt hektikusan alakul a kereslet, ötéves távlatban a húsféleségek átlagára mindössze 12,6 százalékkal nőtt. Pillanatnyilag a madárinfluenza helyezi nyomás alá a baromfipiaci árakat.

Cukor: bőség a világban

Hasonló mértékben változott a cukor világpiaci ára is, 12,8 százalékkal magasabb most, mint 5 éve. Ez a termék egy hároméves mélyrepülést követően kezd visszakapaszkodni egy magasabb árszintre. Sok jóra azonban nem számíthat az európai répacukor-ágazat. A helyi termelés klimatikus és növényvédelmi okok miatt nehéz helyzetbe került, eközben a nádcukor kínálata számottevően javult a világban.

A hazai mezőgazdasági árak – költségek és bevételek – alakulásáról itt írtunk: Nagyot drágult az élelmiszer, nőttek az agrárjövedelmek is.