fbpx

Gazdálkodjunk precízen!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 19.

Novemberben több precíziós növénytermesztéssel foglalkozó esemény megrendezésére került sor az AXIÁL Kft-nél. Az egyik eseményt a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskolák szakoktatóinak, a másikat pedig a vállalat ügyfelei számára szervezték.

 

Hozzávetőleg 50 fő vett részt az AXIÁL-nál a szakoktatói továbbképzésen – kép: Kereki Dávid / MEGFOSZ

 

Szakoktatói továbbképzés

 

A Herman Ottó Intézet, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének szervezésében és az Agrárminisztérium támogatásával az AXIÁL Kft. központi, bajai telephelyén rendezték meg a szakoktatók szokásos évi továbbképzését.

A precíziós növénytermesztést akár egy kockás füzet segítségével elkezdheti alapszinten a gazdálkodó, ha adott évben táblaszinten lejegyezi, milyen munkákat végzett, mekkora inputmennyiségeket, milyen költségekkel használt fel, illetve milyen eredményekre jutott, mondta köszöntőjében Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója.

Természetesen ma már számos gép, eszköz, automatizmus és technológiai megoldás segíti a precíziós növénytermesztést és a gazdálkodót, amelynek fontos eleme a már oly sokszor említett robotkormányzás. Ez csupán egy összetevője annak a komplex gondolkodásnak, amit ez a gazdálkodási elv megtestesít. Az AXIÁL Kft. feladata az is, hogy ne csupán eszközöket, hanem döntést segítő és támogató rendszereket is kínáljon ügyfeleinek.

 

Okvátovity István, térinformatikus fejlesztő többek között a helyspecifikus adatgyűjtési megoldásokról, a táblán belüli zónák kialakításáról tartott előadást – kép: Kereki Dávid / MEGFOSZ

 

AXIÁL Vantage Nap – Baja

 

Az AXIÁL Vantage Nap rendezvény célja az volt, hogy részben külsős szakemberek, részben az AXIÁL specialistáinak segítségével színvonalas szakmai fórumot tartsanak az érdeklődő partnerek részére és közreműködésével a precíziós növénytermesztés témakörében. Bemutatták a Vantage megoldásait, ami nem más, mint a precíziós gazdálkodás szakszerű megvalósítását lehetővé tevő eszközök, szoftverek és szolgáltatások köre.

Dr. Mesterházi Péter Ákos az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője kiemelte, hogy a rohamos technikai fejlődés egyre látványosabb megoldásokat szül, és egyre nagyobb álmokra ösztönöz. Nagyon sok impulzus éri a gazdálkodókat, nagyon sok lehetséges megoldással találkoznak, amelyek mind a precíziós növénytermesztés megvalósítását ígérik.

A jelen kor kihívása, hogy megvizsgáljuk a helyspecifikus gazdálkodás folyamatát, annak egyes lépéseit, hogy lássuk, milyen hatása van például egy pontatlan hozammérésnek, egy helytelenül kiértékelt műholdfelvételnek, egy pontatlan zónázásnak, vagy a rosszul felmért termőképességnek.

A csoportvezető bemutatta a Trimbel Power Zone zónázási megoldását, amely akár 15 év műholdfelvételeinek elemzésére is képes, valamint egyéb, például hozamtérképek alapján a zónák kijelölésére és azok relatív termőképességének meghatározására.

Csornai Gábor távérzékelési szakértő rámutatott, hogy a valós termőképességénél túlértékelt és túltrágyázott részeken a felesleges műtrágyahasználat okoz veszteséget, az alulértékelt részeken pedig a ki nem használt termőképesség miatt esünk el a jövedelmünk egy részétől. Ez akár több mint 30 ezer forintot meghaladó kiesést is okozhat hektáronként.

Csornai Gábor ismertette az általuk kidolgozott műholdfelvételekre alapozott hozammérési módszerüket is, és az arra alapozott zónázási megoldásukat, amelyek képesek a fenti hibákat kiküszöbölni, valamint az egyes zónák abszolút (t/ha) termőképességének meghatározására. Ez a megoldás mAXI-Hozamként elérhető az AXIÁL Kft. szolgáltatási kínálatában.

Okvátovity István, az AXIÁL Kft. térinformatikai fejlesztőjének vezetésével gyakorlati bemutatóra került sor. Ennek fókuszában a helyspecifikus tápanyag-visszapótlás kivitelezése állt, kezdve az adatok feltöltésétől, a zónákra történő tápanyagigény tervezésén át egészen a tényleges kijuttatási terv készítéséig. A szakember a teljes folyamatot a Trimble Ag szoftverrel mutatta be.