fbpx

Az elmúlt két év elvette az agrárcégek fejlesztési kedvét

Írta: Sajtóközlemény - 2023 november 30.

A K&H Bank legújabb kutatása szerint szinte minden mezőgazdasági cég erőteljesen visszafogta a fejlesztéseit az elmúlt egy-két évben. A beruházások leginkább az energiaköltségek lefaragását célozzák.

napelem mezőgazdaság
A napelemek felhelyezése szinte minden telepfejlesztő pályázat része (forrás: rfpsolar.hu)

Az eredmények alapján a vállalkozások több mint fele az átlagosnál kevésbé tartja magát innovatívnak, és közel 85 százalékuknál semmilyen termékfejlesztés nem történt az elmúlt két évben. A következő egy évben sem várható innovációs hullám a mezőgazdaságban.

Kevéssel a mélypont felett

A K&H agrárinnovációs indexe az elmúlt egy évben 9 pontos csökkenést követően 19 ponton áll. „A mostani érték mindössze 1 ponttal haladja meg az előző félévi, az index történetében eddigi legalacsonyabb eredményt. A jelenlegi elmozdulás mögött az áll, hogy ugyan több fejlesztést terveznek a jövőben, de kevesebb megvalósult innováció történt az elmúlt két évben, valamint a digitalizációs folyamatok és az innovációs stratégia fontossága egyaránt tovább csökkent, ami részben érthető és magyarázható az elmúlt évek megnövekedett makrogazdasági kihívásaival” – mondta el Demeter Zoltán, a K&H, az Év digitális bankja díj nyertese Agrárüzletágának vezetője.

A gazdaságok kevesebbet költenek innovációra (forrás: K&H)

A kutatás adatai alapján a cégek mindössze 38 százaléka tartja magát az átlagosnál innovatívabbnak, míg a többség kevésbé tartja magát újítónak (60%). Így nem meglepő, hogy az elmúlt két évben csupán közel minden hetedik (16%) vállalkozás rukkolt elő új vagy jelentősen javított termékkel. „Aki újított, elsősorban a költségek optimalizálása, a jogszabályi előírások szigorodása, a versenyelőnyhöz jutás, illetve a fogyasztói igényeknek való megfelelés érdekében tette. Az innováció elmaradásának legfőbb oka pedig, hogy a cégek véleménye szerint a korábbi innovációk még megfelelőek, és nincs szükség további újításra. Ezt tízből közel 8 vállalkozás említette (78%)” – részletezte az eredményeket Demeter Zoltán.

A fenntarthatósági szemlélet viszont már erőteljesen jelen van az ágazatban. „A vállaltok több mint kétharmadánál (69%) volt olyan újítás, fejlesztés az elmúlt 2 évben, amely valamilyen kedvező környezeti hatással járt. Ezek főként energiamegtakarításra, illetve a környezeti terhelés csökkentésére irányuló fejlesztések voltak. Ez a fókusz a jövőre nézve is hangsúlyos lesz, ugyanis a következő egy évben a cégek 41 százaléka tervez ilyen jellegű beruházást” – mondta el a szakértő.