fbpx

Állami szolgáltató felszíni öntözővizéért nem kell fizetni

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 03.

Idén is teljes mértékben mentesíti a kormány a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól – jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

önözőcsatorna
Az öntözés közérdek, a felszíni vizek többsége díjmentesen használható (fotó: Horizont Média)

Az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszerellátás alapja. A kormányzat ezért minden segítséget megad a gazdáknak, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz, és idén is átvállalja a mezőgazdasági vízszolgáltatás anyagi terheit.

A vízszolgáltatási díj az állami tulajdonú vízilétesítmények révén biztosított vizek felhasználásához kapcsolódik – akár közbenső szolgáltatókon keresztül –, így a kedvezmény azon termelők számára érhető el, akik állami mezőgazdasági vízszolgáltató közreműködésével felszíni vízből, azaz valamely folyóból vagy csatornából kapják az öntözéshez szükséges vizet – fűzte hozzá a miniszter.

Kifejtette, az agrártárca a már futó programjai és a meghirdetésre kerülő pályázatai révén is kiemelt figyelmet fordít az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére. A cél az, hogy 2030-ra az öntözött területek nagysága megközelítse a 350 ezer hektárt. Nagy István arra emlékeztetett, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 962 gazdálkodói öntözésfejlesztési projektjének támogatása valósult meg az országban csaknem 83 milliárd forint értékben.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Melioráció, vízvisszatartás, belvízelvezetés.