fbpx

Minden szilvát vámmentesen hozna az EU-ba

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 27.

Moldova tárgyalásokat kezdeményez az EU-ba irányuló szilvaexport vámmentes kvótájának növeléséről. A teljes exportmennyiséget nullás tarifával hoznák be.

szilva
Kedvelt exporttermék az EU-ban: szilva (forrás: sad24.pl)

Már 5 éve tart a szabadkereskedelem

A Románia és Ukrajna közé beékelődő ország 2016 óta szabadkereskedelmi övezetet képez az EU-val, de a vámmentes cikkekre kvótákat határoztak meg. Most Moldova kérelmet készít az Európai Bizottsághoz a szilva európai piacra történő exportjára vonatkozó 2022-es vámmentes kvóta 20 ezer tonnára történő emelésére. A kvóta 2020-ban még 10 ezer tonna volt, tavaly pedig már 15 ezer tonna.

A javaslatot az indokolta, hogy az elmúlt öt évben jelentősen megnőtt az Európai Unióba irányuló moldáv szilva mennyisége. 20 ezer tonnás volumen alatt csak egyetlen egyszer voltak, 2018-ban, ekkor valamivel több mint 12 ezer tonnát szállítottak a gyümölcsből az EU területére. A kivitel szintje jellemzően 20 ezer tonna körüli, 2020-ban a 22 ezer tonnát is átlépte. A megemelt kvótával a teljes potenciális szilvaexportot nulla százalékos vámtarifával juttathatnák az uniós piacra.

Magyarországgal is versenyeznek

Magyarországon az elmúlt 10 évben (2020-at leszámítva, amikor nagyon gyenge volt a termés) 40-45 ezer tonna szilva termett, aminek nagyjából az ötödét exportáltuk frissen. Az export főleg Németországba irányul, ahol Spanyolországot és Olaszországot követően a harmadik helyet foglalja el Magyarország a beszállító országok rangsorában. Éves szinten ezer tonna körüli mennyiséget be is hozunk az országba szilvából.