fbpx

A magyar búza jól megy a télbe, a román még fejletlen

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 23.

A magyar búza jól felkészült a télre, a román vetések viszont épp annyira fejletlenek és gyengén edzettek, mint amilyenek nálunk voltak tavaly ilyenkor. A kérdés már csak az, hogy szigorúbb lesz-e idén a tél.

 

búzavetés
A magyar búza szuper állapotban várja a havat (fotó: Horizont Média)

 

Nem volt idejük vetni

November elejére a vetési kampány befejeződött a legtöbb európai országban – írja legfrissebb MARS jelentésében az európai termésfigyelő rendszer. Kissé késésben voltak a munkálatokkal Romániában, Bulgáriában és Ukrainában, ahol – hasonlóan, mint tavaly nálunk – a nagy kukoricatermés behordása kötötte le sokáig a kapacitásokat.

Közép-Európában november folyamán átlag feletti hőmérséklet és normális csapadékmennyiség segítette az elvetett ősziek fejlődését. Nyugat-Európában, különösen Franciaországban, október eleje óta átlag alatti hőmérsékletek a jellemzőek, ami lassítja a növények fejlődését.

 

Eddig minden rendben

A szimulációk szerint az őszi kalászosokat eddig egyetlen európai országban sem érte fagykár. Azonban a vetések fagytűrő képessége (edzettsége) a szokásosnál gyengébb a fekete-tengeri térség későn vetett állományaiban. A tavalyi évhez képest nyugaton és északon most jobb az őszi kalászosok fagytűrő képessége, viszont gyengébb Bulgária és Románia nagy részén, továbbá Dél-Oroszországban és Ukrajnában. A december esőt és hideget hozott ebbe a térségbe, ami fokozza az őszi kalászosok edzettségét, kárt pedig még nem okozott bennük. Így egyelőre itt is megvan minden esély a tél sikeres átvészelésére.

 

búza téli edzettsége