fbpx

105 milliárd eurót hozott az agrárium Hollandiának

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 25.

A holland agrárexport a járvány második évében 9,4 százalékkal haladta meg az előző évi eredményt, ez nagyobb részt az árak emelkedésének köszönhető.

holland export
Kifelé és befelé is sok áru mozog Hollandiában (forrás: lkw-walter.com)

46 milliárdos exporttöbblet

A holland mezőgazdasági export értékét 2021-ben rekord nagyságúra, 104,7 milliárd euróra becsüli a Wageningeni Egyetem és a holland statisztikai hivatal (CBS) az agrárminisztérium megbízásából végzett összesítés alapján. Az értéknövekedés egy része az áremelkedésnek köszönhető, de a kiszállított árumennyiségben is előrelépés történt, bár az első tényező hatása markánsabb. A mezőgazdasági termékek 104,7 milliárd euróra becsült exportja 75,7 milliárd euró holland eredetű áruból és 29 milliárd euró külföldi mezőgazdasági termékek re-exportjából állt. A holland eredetű áruk exportja 10,7 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, a re-export 6,1 százalékkal. Becslések szerint a holland gazdaság 46,1 milliárd eurót nyert a mezőgazdasági termékek külkereskedelmén.

Legfontosabb célpiac: Németország

2021-ben a mezőgazdasági export negyede Németországba irányult, ezt követően Belgiumba (12 százalékos részedés). Fontos célállomások voltak még Franciaország és az Egyesült Királyság. A dobogó harmadik fokán tehát már nem a szigetország áll. A francia export értéke 14 százalékos növekedést produkált, és ezzel leelőzte a britek felé irányuló kivitelt, ahol lényegében stagnált a piac.

holland agrárexport
Forrás: Wageningeni Egyetem

Vezet a virág, a második a hús

A korábbi évekhez hasonlóan euróban számítva a virágkertészet termékei (virágok, virághagymák, faiskolai termékek) volt a legfontosabb mezőgazdasági exporttermékek Hollandia számára. Ezek értéke 2021-ben 12 milliárd eurót tett ki, ami 25 százalékos növekedés 2020-hoz képest, ami elsősorban a termékek árának emelkedéséből fakad. A hús volt a második legnagyobb értékben exportált mezőgazdasági termék. A húsféleségek kiviteli értéke 7 százalékkal 9,1 milliárd euróra nőtt. Az összes többi kulcsfontosságú mezőgazdasági termék exportja is bővült. Csak a feldolgozott gabona, liszt és tej exportértéke csökkent. Ennek egyik oka az anyatej-helyettesítő tápszerek Kínába irányuló exportjának meredek esése volt.

Lásd még a témában: Hollandia ellátja hagymával a világot.