fbpx

Nem jól van így: túl korai ez a tavaszias meleg

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 04.

A meteorológiai adatok szerint decemberben 3-5 fokkal volt magasabb a hőmérséklet, mint a sokéves átlag. Csapadék gyakran, kis adagokban érkezik, így a földek mostanra mélyen átáztak. Mezőgazdasági szempontból a meleg a legnagyobb baj, bár így a novemberi vetésű búza is jó startpozícióból indulhat majd.

 

Ébredező növények, zavartalanul telelő kártevők

Csütörtökig folytatódik a változékony, csapadékos, enyhe idő. Ma és holnap tavasziasnak érezzük a hőmérsékletet, 7-10 fokig kúszhat a hőmérő higanyszála. Olvasóink is tapasztalhatják, hogy vannak még virágzó rózsatövek, ugyanakkor a nyugati és déli megyékben már a hóvirág is bontogatja szirmait. Az egyre hosszabb nappalok és a tartósan fagypont feletti hőmérséklet nemcsak a növényeket csapja be, de kedvez a rovarkártevők áttelelésének is. Ez nehéz növényvédelmi szezont sejtet a folytatásban.

 

buza bokrosodo

 

Búza: jó döntés volt a novemberi vetés

A földeken nincs hó, a december 26-án, és 30-án a kevésbé felhős országrészekről készült nagy felbontású műholdképeken azt láthatjuk, hogy az őszi vetések szépen fejlettek. Mint arról korábban írtunk, a búzának nem volt alkalma megedződni a fagyra, de a hosszabb távú előrejelzést látva most már tartanunk sem kell a növény károsodásától. Egész januárban nem lesz hidegebb – éjszaka sem – mínusz hat foknál. Aki novemberben vetette el a búzát, jól döntött.

 

 

Újabb esők jönnek

Az ország nyugati felében az elmúlt 90 napban a sokéves átlaghoz képest 20-60 mm-rel kevesebb csapadék hullott, amit alig hiszünk a sártól cuppogós feltalaj láttán. A felső 20 centis réteg már mindenütt telített vízzel. Ma délutántól dél felől egy újabb csapadékrendszer éri el a Dunától keletre fekvő területeket. Kedden többnyire erősen felhős, párás, helyenként ködös idő lesz, de napközben átmenetileg kissé elvékonyodik a felhőzet. Eleinte keleten többfelé, majd egyre inkább csak északkeleten, estétől pedig délnyugaton, nyugaton várható eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet még mindig 7-9 fok között lehet. Szerdán ismét többfelé várható eső, az élénk délkeleti szél délnyugatira fordul, és csökkenni kezd a hőmérséklet.

 

Péntektől ismét fagyos éjszakák

Csütörtökön már vegyes halmazállapotú csapadék hullik, a nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az északi megyékben már mínusz lehet, és nappal sem megy feljebb 3-5 foknál magasabbra a higanyszál. Pénteken már sehol nem valószínű eső, viszont a szél sokfelé megélénkül, és az éjszakai hőmérséklet -5 fokig csökkenhet. A hétvégén marad a csapadékmentes, változóan felhős, hűvös idő, de éjszaka sem lesz mínusz öt-hat foknál hidegebb.