fbpx

A bolond szél csak viszi a nedvességet, nem hozza

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 21.

Az elmúlt hetek meglehetősen szárazon alakultak az ország nagyobb részén, a talajok nedvességgel való feltöltődése megállt, sőt, a szél még szárított is rajtuk. A helyzet sajnos nemigen fog változni. Az őszi vetések ennek ellenére elfogadható állapotban vannak.

repcetábla
A legtöbb repcetábla jól fejlett, helyenként gazos (fotó: Horizont Média)

A keleti országrész látott egy kis telet

A mögöttünk álló egy hétben kettősség jellemezte időjárásunkat: míg keleten és főleg a Tiszántúlon hideg tél volt, a Dunántúlt napközben enyhe, tavaszias idő jellemezte – összegez agrometeorológiai elemzésében a met.hu. A hétfőn érkezett hidegfront kisöpörte a ködös levegőt a Kárpát-medence aljáról, keleten is megenyhült az idő napközben. A kevés felhő és a magasban érkezett hideg levegő miatt éjszakánként viszont országszerte kemény fagyok alakultak ki.

Még mindig nem elég a víz

Csapadék az elmúlt 10 nap során nagyon kevés hullott, csak kisebb körzetekben haladta meg a 2 mm-t. Az ország nagyobb részén a 30 és a 90 napos csapadékösszeg is jócskán elmarad az átlagos értéktől, különösen a Dunántúl északi részén. A talaj nedvességtartalma a felső egy méteres rétegben nem változott számottevően az elmúlt egy hétben, további csapadékra lenne szükség a mélyebb rétegek feltöltődéséhez. A talajfagy mélysége jelenleg délnyugaton csak néhány cm, míg a Kiskunság északi részén és az Északi-középhegység térségében a 20-30 cm-t is eléri.

csapadékanomália
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól (forrás: met.hu)

Ősziek közepes állapotban

Az őszi vetések továbbra is egész jó állapotban vannak. A Mezőhír saját körkérdése alapján a búzavetések közepesen fejlettek, az állományok fele sorolható a jó kategóriába. A bokrosodás javát még csak most várja a gazdaságok túlnyomó többsége. A repce helyenként kifejezetten erős, másutt gyomos, nem mindenütt sikerült kiszedni az árvakelést a táblákból. Mindkét őszi nagykultúra jó egészségnek örvend, csak némi pocokkár adódik itt-ott a gazdák elmondása szerint. A fagyos, így sármentes időt kihasználva néhol még az elmaradt szántást ezekben a napokban pótolták.

Kevés csapadék, sok szél

A met.hu szerint az előttünk álló egy hétben folytatódik az átlagosnak nagyjából megfelelő, télies időjárás. Országos, nagy csapadékra nincs kilátás. A hidegfront sokfelé hoz kis mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékot. Az Alpokalján azonban van esély vastagabb hóréteg kialakulására is. A következő front hétfőn-kedden várható, szintén kevés csapadékkal. Az északnyugati szél péntektől vasárnapig sokfelé lesz erős, helyenként viharos. Éjszakánként országszerte fagyok várhatók, napközben pedig jellemzően kissé fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.

talajnedvesség
A felső 20 centit máris kiszárították az erős szelek (forrás: met.hu)

Ez a cikk is érdekelheti: Így festenek az őszi vetések nálunk és a versenytársainknál