fbpx

Indul a méhcsaládok egészségügyi támogatása

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 21.

Ez még a szokásos, ezerforintos kifizetés, az állatjóléti támogatás ezen felül fog érkezni, amint elkészül a jogi háttere.

méhcsalád
Családonként ezer forint, és ez még nem minden (forrás: Horizont Média)

További támogatási jogcím is születik

Idén átmeneti támogatás címén kérhető pénzügyi segítség a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez a már megszokott időablakban, február 1. és február 28. között. Az összeg nem változik: méhcsaládonként 1000 forint jár. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) felhívja a figyelmet, hogy a kifizetés nem ütközik a tervezett állatjóléti támogatással, teljesen független attól! Az állatjóléti támogatás jogalkotása még folyamatban van.

Döntés májusban

A csekély összegű támogatást a 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet alapján lehet igénybe venniük azoknak, akik 2021. november 15-én a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) nyilvántartott méhállománnyal rendelkeztek. A támogatás nem haladhatja meg a kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad, csekély összegű (de minimis) támogatási keretet.

A Kincstár az átmeneti támogatás iránti kérelmekről 2022. május 15-éig dönt.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Még alszanak a méhek, de máris izgulunk értük. Lásd még rövid videónkat a méhészeti tevékenység adómentességéről:

Összeállította: Gönczi Krisztina