Hardi TR-2000 permetezőgép – eddig 29 000 hektáron bizonyított

Írta: Szerkesztőség - 2015 november 23.

A Vasi hegyhát északi részére, Pácsonyba látogattunk el Kovács Dániel és édesanyja gazdaságába, hogy a közel másfél évtizede vásárolt és még ma is gazdaságukat szolgáló Hardi TR-2000 típusú permetezőgéppel kapcsolatos tapasztalataikról beszélgessünk.

 

 

Borongós augusztusi délelőtt érkeztünk a gyönyörű fekvésű hegyháti Pácsonyba, ahol Kovács Dánielt először arra kértük, mutassa be gazdaságukat.

– 1995-ben kezdtünk gazdálkodni, akkor még 100 hektár alatti területen. A következő években ehhez további termőföldeket vásároltunk és béreltünk, így ma 200 hektár saját tulajdonú, valamint mellette bérelt területeken gazdálkodunk. A saját földjeink 30 km-es vonzáskörzeten belül helyezkednek el, de a többi között olyan is van, amelyik 50 km-re található a telephelyünktől.

Gazdaságunk növénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozik. A termesztett növényi kultúrák: főként őszi búza, kukorica, őszi káposztarepce, napraforgó és tritikálé, de silócirkot, takarmányborsót, lucernát is vetünk, valamint rétünk és kaszáló területeink is vannak a legeltetésre. A betakarított termény egy részét az állatok fogyasztják el, a többit értékesítjük.

Bérmunkát keveset vállalunk, a gépparkunkat az általunk megművelt üzemméretre alakítottuk ki. Terményszárítóval is rendelkezünk, közösen egy másik gazdasággal, ahol saját terményeinket szárítjuk.

Az állattenyésztési ágazatunk sertéstartással indult, majd 2002 óta húsmarha tartással foglalkozunk. Jelenleg magyar tarka, limousin és Charolais szarvasmarhát tartunk, de teljes egészében a magyar-tarka fajtára akarunk átállni.

A jelenlegi állományt 320 anyatehén és szaporulata, valamint 3 tenyészbika alkotja. A szarvasmarhát az elmúlt 4-5 évben főként külföldre értékesítjük.

– Milyen a gazdaság erőgép- és munkaeszköz-ellátottsága?

– 2 db 100, egy 120, egy 190 és 2 db 300 lóerő feletti, valamint 2 kisebb teljesítményű erőgép, mellettük pedig egy CLAAS LEXION kombájn áll rendelkezésünkre. A munkánkat 2 db teleszkópos rakodó is segíti.

Munkaeszköz tekintetében minden olyan géppel rendelkezünk, ami az igényes növénytermesztéshez szükséges. A munkaeszközeink között szerepel két Hardi permetezőgép: a 2001-ben vásárolt TR-2000-es és a Ranger 2500-as. Ez utóbbit 2007-ben vettük. Azért választottuk ezt a típust, mert a már korábban is használt TR-2000-es a hosszú évek alatt rendkívül megbízhatónak bizonyult, ezért nem volt kérdés, hogy a Hardi márkánál maradunk.

Azóta kiderült: a Ranger megtartotta elődje jó tulajdonságait és kiemelkedő megbízhatóságát, hiszen már ezzel is 13 ezer hektárnyi területet permeteztünk. Az újabb modell nagyobb, 2500 literes tartállyal rendelkezik, és a 4-es szakaszolás még gazdaságosabbá és környezetkímélőbbé tette a növényvédő szer kijuttatást.

– A 15 évnyi használat során mi a tapasztalatuk? Hogyan értékelik az elődöt, a TR-2000 vontatott permetezőgépet?

– Valóban régóta szolgálja a gazdaságunkat ez a permetezőgép. Az elégedettségünket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még nem cseréltük le. A TR-2000-es kis híján másfél évtizede dolgozik nálunk, azóta több mint 29 ezer hektárnyi területet permeteztünk vele. Ez a gép rendkívül megbízható, egyszerűen kezelhető.

A Hardi TR-2000 típusú vontatott permetezőgép 2 000 literes polietilén permetlé tartálya ellipszis alakú, ezáltal könnyen tisztítható, nem marad benne szennyeződés, valamint a tartályból a permetlé teljes mennyiségét ki lehet juttatni a védendő területre.

A TR-2000 permetlé tartálya mellett még egy 200 literes tiszta vizes, egy 15 literes kézmosó és egy 25 literes vegyszerkeverő tartály is található.

A gépen látható vízbetöltő csövet mi szereltük a permetezőgépre utólag, mert így egyszerűbb a csatlakozás a vízvételi pontra, egyébként a gép maga is fel tudná szivattyúzni a vizet.

A Hardi TR-2000 permetezőgépet erős, masszív alvázzal szerelték, a tömegközpontja megfelelően alacsony, a gép stabil, nem borulékony.

A TR-2000 50 cm körüli szabad hasmagassága ugyan nem állítható, de nekünk így is megfelel, hiszen nem alacsonyabb a traktor hasmagasságánál. A TR-2000 230/95R36 méretű gumiköpennyel szerelt.

– Nyomkövetés szempontjából hogyan értékeli a TR-2000-es Hardit?

– Egy állítási lehetőség van a permetezőgépen, ennek köszönhetően a vonórúd egy méterrel hátrébb törik meg, így a permetező jobban leköveti az erőgép nyomvonalát. Ennél az állításnál sem 100%-os a nyomkövetés, de elfogadhatónak értékelem, főként egy 15 éves konstrukció esetében.

– Milyen szélességű a permetezőgép szórókerete?

– A TR-2000-es 18 méter széles kerettel szerelt, a nyitása és csukása hidraulikusan vezérelhető a fülkéből. A keret magasságtartása még egyenetlen területen is megfelelő, köszönhetően a rugózott csillapításnak.

A gépet laposszögű fúvókákkal használjuk; a keret két végén található egy-egy távtartó, ami megakadályozza, hogy a fúvókák a talajhoz érjenek.

– Kezelhetőség szempontjából hogyan értékeli a permetezőgépet?

– A gép kezelése egyszerű és egyértelmű. A három szakasz külön-külön kapcsolóval rendelkezik, amivel a szakaszolást lehet változtatni, ezenkívül a permetezés indításához és leállításához található még egy gomb. Hiba előfordulásakor, például nem megfelelő nyomás vagy lémennyiség esetén a traktorban lévő kezelőterminál hangjelzéssel jelez.

A sorvégi fordulóknál a permetezőgép rendszere még nincs nyomás alatt, de nekünk így is megfelel.

– Karbantartás szempontjából milyen a TR-2000?

– Ez a gép kevés karbantartást igényel, s mindezt helyben elvégezzük. A kenőanyagok kijuttatása egyszerű, hiszen a zsírozópontok jól hozzáférhető helyen vannak.

Ezenkívül a csőrendszert időnként átmossuk tisztítófolyadékkal, mert gyakran használjuk a permetezőgépet folyékony műtrágya kijuttatására is, ami lerakódik a rendszerben.

Tél beállta előtt szoktuk még fagytalanítani, mert bár szín alatt tároljuk, ez nem fagymentes, ezért a rendszert fagyállóval feltöltjük. Ez minden, más karbantartást nem igényel ez a permetezőgép.

– Hol végzik a nagyobb javításokat?

– A TR-2000 közel másfél évtizede szolgálja a gazdaságunkat, de nagyobb javításra még nem volt szükség. Néhány szivárgást kellett megszüntetni, gumigyűrűt, szimmeringet és néha mágneskapcsolót kellett cserélni. Egyszer a szivattyúház repedt el, s néha egy-egy cső lyukadt ki, de ezek a meghibásodások is a folyékony műtrágya gyakori kijuttatása miatt történtek, hiszen a szer tönkreteszi a fémet.

Összességében elmondhatom, hogy elégedettek vagyunk a TR-2000 típusú Hardi permetezőgéppel, amire a legjobb bizonyíték az a 29 ezer hektárnyi terület, amit eddig ez a gép permetezett. Ha nem lettünk volna megelégedve a permetezővel, már lecseréltük volna.

A környéken van kettő másik, hasonló korú gép, s azok is még mindig jól teljesítenek.