fbpx

Egy piac, ahol az ukránok megverték a lengyel almát

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 14.

Az EastFruit elemzői szerint az etióp piacra irányuló almaexportban a legerősebb növekedést 2021-ben Ukrajna produkálta. Keleti szomszédunk olyan nagy exportőröket körözött le az afrikai államban, mint Lengyelország, Olaszország, Kína, az USA és Szerbia.

 

ukrán alma
Az ukrán alma hódító útjára indult (forrás: uspafruit.com)

 

Betört Afrikába

Etiópia több mint hatszorosára növelte az ukrán almaimportot, 222 tonnát igényelt 2021-ben. Ez kevésnek tűnhet, ám a szubszaharai országokban darabonként árulják ezt a meglehetősen drága gyümölcsöt, egészen más az étkezésben betöltött szerepe, mint Európában. Etiópiában 115 millió ember él, és az alma egyre inkább „divatcikknek” számít. A régiót hagyományosan Dél-Afrika, Franciaország, Új-Zéland, Törökország és Chile szokta kiszolgálni gyümölcsökkel, de most az alma terén Ukrajna felzárkózott az élbolyhoz.

 

A lengyeleknek is jól jött volna ez a piac

A Franciaországból és Új-Zélandról érkező export az utóbbi időben csökkenő trendet mutat, míg Törökország meglehetősen gyorsan növeli almakivitelét: 2021-ben 3,6-szor több almát tudott beszállítani Etiópiába. Az ukrán exportnövekedés üteme azonban ezt is meghaladja. A jelek szerint keleti szomszédunk nagy potenciált lát az itteni értékesítésben. A lengyeleket már maga mögé utasította. Pedig nekik most nagy szükségük volt az alternatív piacokra, hiszen korábbi legfontosabb felvevőjük, Fehéroroszország, bezárta előttük kapuit. Így 120 ezer tonna lengyel almának kellett új vásárlókat találnia. Erről itt írtunk.