fbpx

Kevesebb a holland krumpli, és gyorsan ürül a raktár

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 21.

Kevesebb a holland krumpli, és a szokásosnál is gyorsabban fogy. A készletek javát már lekötötték a termelők. Németországból viszont bőséges termésről érkeztek hírek a FreshPlaza oldalán.

 

krumpli
Hollandiában a szokásosnál rosszabb lett a termés (forrás: dutchmeadowsfarm.com)

 

A megszokottnál kisebb holland termés

Hollandiában a Mezőgazdasági Termelők Szövetségének előzetes felmérése szerint a burgonya hektáronkénti hozama 34-64 tonna között ingadozott, átlagosan 48,5 tonna volt idén. A szeptemberi termésbecslés még 49,7 tonnás hozamokkal számolt. Tavalyhoz képest öt százalékkal csökkentek a termésátlagok. Emellett a krumpli termőterülete is zsugorodott, így az össztermés 11 százalékkal lehet kevesebb a 2020. évinél, és az ötéves átlagtól is 10,5 százalékkal elmarad.

 

Gyorsan eladták

Novemberre a termelők a behordott termés 15 százalékát szállították ki a raktáraktól, ami gyors ütemű eladást jelez, de mennyiségét tekintve – lévén kisebb a termés – nem éri el az ötéves átlagot. A felmérés szerint már a készletek 65 százalékára megvan a vevő, míg tavaly ez az arány csak 57 százalékos volt. A még eladó mennyiség tehát jóval kisebb, mint az elmúlt években volt. A következő készletfelmérésre februárban kerül sor.

 

Kiváló szezont zártak a németek

Más északi termőtájakról ugyanakkor jobb termésről érkeztek hírek. Az észak-rajna-vesztfáliai gazdálkodók idén 1,9 millió tonna burgonyát takarítottak be, 13,3 százalékkal többet, mint 2020-ban, az ötéves átlagot pedig 22 százalékkal haladták meg. Az átlaghozam hektáronként 51,6 tonna volt, 12 százalékkal több, mint tavaly, és 10 százalékkal haladta meg az ötéves átlagot. Ráadásul enyhén nőtt is a burgonya termőterülete idén. Csak ebben a német tartományban 37.200 hektárt foglalt el a növény, ami az elmúlt évek átlagához mérten 11 százalékos bővülést jelent.

 

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Már újburgonyából is nettó importőrök vagyunk.