fbpx

Hétfő éjfélig még benyújtható a szárítmány-támogatási kérelem

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 02.

A Kincstár közleményben tudatja, hogy ad még pár napot azok számára, akik lemaradtak a július 15. és augusztus 30. közötti támogatási ablakról.

 

gyógynövényszárító
Drága a gáz, jó a támogatás (forrás: mikrotherm.hu)

 

Szükség van a 24 millióra

Az intézkedés keretében általános csekély összegű támogatásban részesülnek a zöldség- és gyümölcsféléket, gyógynövényeket és fűszernövényeket forró levegővel mesterségesen szárító, illetve aszalt vagy pörkölt terményt előállító vállalkozások. A támogatás összege a kérelem benyújtását megelőző év július 1-jétől a benyújtási év június 30-áig tartó időszakban szárítmány előállítására felhasznált hőenergia mennyiségétől függ. A támogatás mértéke a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet 4. mellékletében meghatározott sávok szerint változik, de igénylőnként és évente legfeljebb 66.666 eurónak megfelelő forintösszeg (cc. 24,2 millió Ft) lehet.

 

Jó sok adat összegyűjtése

A támogatáshoz igazolni kell a szárítmány-előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag (földgáz, tartályos vagy palackos propán-bután gáz) mennyiségét, valamint a feldolgozandó termény megnevezését és mennyiségét, a végtermék megnevezését és mennyiségét, valamint a feldolgozáshoz felhasznált tüzelőanyag mennyiségét napi bontásban.

 

Pár pótnap az igénylésre

A kérelembenyújtási időszak július 15. és augusztus 30. között volt, de azok, akik ekkor lemaradtak róla, most kapnak még egy esélyt: december 6. éjfélig jelezhetik igényüket az Elektronikus kérelemkezelés / Piaci intézkedések / Nemzeti támogatások / Általános csekély összegű támogatások / Szárítmány-előállítók költségtámogatása menüponton keresztül.

 

Ez is érdekelheti a témában: Gyógynövény alulnézetből, avagy mire lesz elég egy pályázat?

 

Összeállította: Gönczi Krisztina