fbpx

Mi várható a növényvédelemben 10 év múlva?

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 22.

Az agrárszakma vezető szakértői megvitatták, hogyan is fog kinézni 10 év múlva a növényvédelem – a Corteva Agriscience részt vett a siófoki Agrárszektor konferencián.

 

kukorica Corteva
Egészséges termékek előállítása fenntartható módon, mégis profitot termelve (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Jól látható tendenciák: a precíziós gazdálkodás és a különféle innovációs megoldások

Borsos László, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója az Agrárszektor konferencián a Növényvédelem jövője című kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként fejtette ki véleményét a növényvédelemben várható változásokról és a fenntartható növényvédelemről.

A beszélgetés a következő kérdések köré csoportosult: Mi várható a növényvédelemben 10 év múlva az Európai Zöld Megállapodás hatására? Milyen innovatív fenntarthatósági fejlesztések várhatóak a piacon?

A kerekasztal beszélgetés során a szakértők egyetértettek abban, hogy egyértelműen nem lehet megjósolni mi lesz 10 év múlva, de jól láthatóak a tendenciák, a precíziós gazdálkodás térnyerése és a különféle innovációs megoldások.

Eközben fontos, hogy a fenntarthatóság nem mehet a gazdaság rovására, tehát a cél továbbra is egészséges élelmiszert előállítani fenntartható módon, mégis profitot termelve.

 

A Corteva kiemelt fenntarthatósági célja, hogy 2025-ig minden termék megfeleljen a vállalat fenntarthatósági céljainak

„A Corteva Agriscience tavaly hirdette ki 2030-as fenntarthatósági startégiáját, egy évvel korábban, mint az Európai Zöld Megállapodás. A Corteva, mint a piac meghatározó szereplője már az egyezmény előtt szem előtt tartotta a fenntarthatósági kérdéseket, így felkészült ezekre a változásokra. Vállalatunk számára fontos az aktív szerepvállalás a fenntartható mezőgazdaság kialakításában, ebből adódóan folyamatosan kutatjuk és fejlesztjük az új mezőgazdasági megoldásokat és eszerint szélesítjük portfóliónkat, kötünk együttműködéseket a szektor szereplőivel” – mondta Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója.

Egyetértés volt abban a szakértők között, hogy az 50%-os csökkentést a növényvédelmi szerek felhasználása terén nem könnyű elérni, de nem is lehetetlen. Fontos tudni a szabályozás minden részletét. Ehhez együttműködésre van szükség a piaci szereplők, vállalatok, hatóságok és gazdálkodók között.

 

Borsos László Corteva
Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója (Kép: Corteva)

 

A növényvédelem egy pozitív hozzáadott érték a mezőgazdaságban

Borsos László kiemelte, hogy a növényvédelem egy pozitív hozzáadott érték a mezőgazdaságban, ezt fontos tudatosítani a vásárlókban és végül a fogyasztókban is.

Egyértelműen látszik, hogy a technológiai fejlesztések és az innováció kínálja majd a megoldásokat a fenntartható és termelékeny gazdálkodásra. Gyors fejlődésének köszönhetően valószínűleg rövid időn belül megérkeznek ezek a növényvédelmi fejlesztések.

„Fáradhatatlanul dolgozunk azokon a termékeken és innovatív megoldásokon, amelyek segítik a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokra való átállást és a termelékenységet. Elérhető az új nitrogén menedzsment termékünk, amely védi a termőföldet, miközben optimalizálja a növények nitrogén felvételét. Több új biológiai termékkel bővül portfóliónk idén is és még több várható a jövőben. Rendkívül fontosak számunkra a termékeinkről kapott visszajelzések a gazdálkodó partnereinktől, hiszen ebből tudjuk, milyen irányba haladjunk tovább a fenntarthatósági-fejlesztések terén és azt nyújtsuk a gazdálkodóknak, amire igazán szükségük van” – mondta Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója.

 

Forrás: Corteva

Összeállította: Barna Ferenc