fbpx

Normalizálódott az alma ára – talán túl gyorsan is

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 11.

Az almaforgalmazók aggódva figyelik az ünnepek előtti piacot. Érezhetően visszafogottá vált a kereslet. Az áruházláncok akciókkal javítanak a helyzeten.

 

almaA szokásosnál apróbbak az almák, de ekkora áresésre nem számított a szakma (Fotó: Horizont Média)

 

Jónak látszott az idei szezon

Sok más termékhez hasonlóan a gyümölcsök is jól fogynak a karácsony előtti időszakban. Idén azonban meglehetősen visszafogott a vásárlási kedvmondja egy német almakereskedő, Heino Umlandt. Hozzátesszük: Magyarországon pontosan ugyanezt tapasztalják az almatermesztők, -forgalmazók.

Umlandt szerint a szedés idején még biztatóak voltak a kilátások, jó értékesítési szezont vártak. A tavalyi évhez képest ismét normalizálódott az almatermés, a gyümölcs ára pedig 2020 óta szépen alakult. A mennyiségi kínálat növekedésével számolni lehetett némi árcsökkenésre, de arra nem, hogy éppen karácsony előtt legyen ennyire renyhe a piac. Egy a magyar almatermelő ezt éppen azzal magyarázza, hogy a Covid idején túlságosan elszálltak az árak, így a tél elejére a déli gyümölcsök a megszokottnál is kedvezőbb versenypozícióba kerültek az almával szemben.

 

Ismét versenyben a banánnal

Umlandt arra számít, hogy közvetlenül karácsony előtt ismét megélénkül a kereslet. „Fontos, hogy az új esztendőt ne kezdjük túl sok raktárkészlettel, de fogy az időnk. Nagyon reméljük, hogy a piac élénkülni fog a szezon második felében.” A gyengébb kereslet és a nagy árumennyiség – amihez a lengyelek 120 ezer tonnás, exportból visszamaradt almája is hozzájárul – gyors árcsökkenéshez vezetett.

A polcokra kerülő alma most már 25-30 százalékkal olcsóbb, mint tavaly ilyenkor volt, és fel tudja venni a versenyt a banánnal, naranccsal szemben. Magyarországon egyes áruházláncok már 250 forintos kilónkénti áron kínálják a kevésbé ízletes, és az aszály miatt idén apró méretű almákat. Ez az árszint azonban nem rendkívüli, inkább az eddigi, 400-500 forintos ár volt az.

A német kereskedő szerint a láncok túlreagálták a helyzetet. „Mindannyian aggódunk a járvány okozta válság és a nehezebb értékesítési lehetőségek miatt, ennek ellenére az árazáskor higgadtabbnak kellene lennünk. Hiba, ha a kereskedők küldenek rossz jelzéseket a piacnak…”

 

A magyarországi almaágazatról átfogó képet rajzolunk januári lapszámunkban.