fbpx

Kőfejtőből kialakított közpark nyerte a díjat

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 16.

A franciaországi Nantes városa nyerte el az Európai Zöld Városok Díjat közparkjával, melyet 2021. december 09-én az Európai Zöld Városok Konferencia és Díjátadó Ünnepségen adtak át – tudtuk meg a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete sajtóközleményéből.

 

Kőfejtőből közösségi park
A francia projekt eredményeként a kőbánya dús, zöld övezeté alakult át (Fotó: Zöld Városok Európában)

 

A Le Jardin extraordinaire, azaz Nantes 101. parkja igazi látványossággá vált

Az egykori Miséry kőbánya rendkívüli, dús kertté alakult át a fejlesztés során. A hihetetlenül gazdag növénypalettának köszönhetően – többek között páfrányfenyőkkel, évszázados borostyánnal és banánfákkal – egzotikus hangulatot teremt, amely a helyszínen már meglévő mikroklímához igazodik.

Ezenfelül egy hét lenyűgöző kilátóponttal rendelkező sétány köti össze a közparkot Nantes nyüzsgő Chantenay negyedével.

A zsűri egyértelmű volt a döntésében: a jövőbe mutató koncepció növeli Nantes városának gazdasági és kulturális vonzerejét, valamint valódi közösségi teret varázsol az ottlakók számára.

 

A Jardin Extraordinaire tökéletes példája a tájépítészek, tervezők és növénytermesztők közötti szoros együttműködésnek

A biológiai sokféleség integrálása a jól átgondolt növényválasztással és a vízeséssel, amelyek mindegyike a meglévő tájba kapcsolódik, nagyon innovatívnak tekinthető.

A Le Jardin Extraordinaire az idei versenyben 12 másik projekttel együtt indult, hiszen pályaművek érkeztek a program keretében Belgiumból, Bulgáriából, Dániából, Németországból, Görögországból, Magyarországról, Írországból, Olaszországból, Hollandiából, Lengyelországból, Portugáliából és Svédországból is.

A nemzetközi megmérettetésben Kaposvár innovatív zöld fejlesztési projektje képviselte hazánkat, mint az országos fordulóban továbbjutott pályázó.

 

A díjátadó ünnepségre egy online Európai Zöld Városok konferencián került sor

A kertépítők és a zöld környezet más érdekeltjei Európa-szerte követhették, ahogy Norbert Lins úr, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának elnöke és César Luena úr, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság alelnöke kifejezte a zöldebb európai városok fontosságát, amelyek az európai biodiverzitási stratégia fontos részét képezik.

„Mivel az éghajlatváltozás következményei már most is negatívan befolyásolják életkörülményeinket, és ezek a hatások tovább fognak súlyosbodni, a városokban növelni kell a természet és a zöld megoldások számát a városok, a lakosság és a szolgáltatások ellenálló képességének javítása érdekében. Emiatt kifejezetten támogatom a városi biológiai sokféleséggel, a természetalapú megoldásokkal és a városi zöld infrastruktúrával kapcsolatos ambiciózus, kötelező érvényű célokat” – mondta César Luena, alelnök.

 

Kőfejtőből közösségi park
A növényeknek jelentős szerepük van hozzájárulnak a hőstressz, a légszennyezés problémáinak megoldásában (Fotó: Zöld Városok Európában)

 

Több mint 300 európai várost ért el a Zöld Városok Európában projekt

„A városokat és a vidéki területeket sokáig – talán túl sokáig – ellentétesnek tekintették. Csak akkor tudunk megfelelni korunk nagy kihívásainak, ha sikerül több vidéket a városba, és több várost a vidékbe vonzani” – fogalmazott Norbert Lins, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának elnöke.

Zöld Városok Európában projekt13 országban fut, ami több mint 300 európai város vesz részt benne.

A kezdeményezés egy olyan platform, amely innovatív ötletekkel, tudományos kutatásokon alapuló információkkal és technikai szakértelemmel ösztönzi a közterületek zöldítését.

A projekt tevékenységei bizonyos témákra összpontosítanak: egészség, éghajlat, gazdaság, biológiai sokféleség és társadalmi kohézió.

„A zöld környezet szükséges egy életerős és egészséges közösséghez. A fák és növények jelentősen hozzájárulnak a hőstressz, a légszennyezés, az árvizek és a biológiai sokféleség hiányának megoldásához a városon belül és kívül egyaránt” – mondta Henk Raaijmakers, az ENA elnöke.

 

Forrás: Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

Összeállította: Barna Ferenc