Óriási az érdeklődés, jön is a törvény a birtokátadásról

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 16.

Az agrárminiszter szerint még karácsony előtt elfogadja a parlament a gazdaságok átadásáról szóló törvényt. Aki akar, nyugdíj előtti éveiben is vehet birtokot, persze, feltételekkel.

 

Nagy Istán agráráminiszter
Nagy István agrárminiszter

 

Nyugdíj előtt is lehet, de…

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslatról korábban Nagy István agrárminiszter azt mondta, a gazdák átlagéletkora egyre magasabb, és a generációváltásnak Magyarországon nincsen meg a hagyománya, bejáratott rendje. Ezért a gazdaságot egyetlen egységként átadhatóvá tennék egy legalább 10 évvel fiatalabb új tulajdonos számára, aki akár a cég korábbi alkalmazottja is lehet. Egy feltétel van: legalább 7 éven át munkakapcsolatban kell bizonyítania alkalmasságát a gazdaság átvételére – foglalta össze nemrég portálunk. A törvény mind az átadóval, mind az átvevővel szemben több feltételt támaszt. Így például az átadónak az öregségi nyugdíjkorhatárt a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb 5 éven belül elérő őstermelőnek vagy egyéni vállalkozónak kell lennie, 10 éves aktív múlttal, és az átadásban meghatározott földterület több mint háromnegyedének legalább 3 éve bejegyzett használója kell legyen. Az átvevő legfeljebb 59 éves őstermelő vagy egyéni vállalkozó kell legyen, és legalább 7 éve munka-jogviszonyban kell álljon az átadóval.

 

szántó birtok
Egy egységként is átadható

 

10 éve nem volt ekkora igény rá

A törvény már a parlament előtt van, és még karácsony előtt el fogják fogadni – mondta Nagy István agrárminiszter a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A jogszabályt nagy figyelem övezi: mint nemrég laptársunk, az Agrárágazat megírta: 10 éve nem mértek olyan nagy arányú gazdaságátadási szándékot, mint idén, azaz csúcsra jár a gazdaság-átadást tervezők száma.

 

Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán