fbpx

Ennyi lesz a körte és az alma Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 11.

A 2021. évi Prognosfruit konferencia európai alma- és körtetermés-előrejelzése szerint az almatermés a tavalyihoz képest nő, míg a körte termése évtizedes mélypontra süllyed idén

 

alma almafa
A tavalyinál több és nagyobb méretű almára van kilátás (fotó: Horizont Média)

 

Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) a 46. Prognosfruit alkalmából közzétette a 2021/2022-es európai alma- és körtetermés becslését. WAPA főtitkára, Philippe Binard kijelentette: „A jelentéshez hozzájáruló 21 vezető termelőország almatermését az EU-ban a 2021/2022-es szezonra 11.735.000 tonnára becsülik az elemzők. Összességében az idei termés 10%-kal lehet magasabb, mint tavaly, de csak 1%-kal haladja meg a hároméves átlagot. Ez tehát egy kiegyensúlyozott kilátásokkal rendelkező szezonnak tekinthető.”

Az európai termés továbbra is alkalmazkodik a fogyasztók által igényelt fajtákhoz és minőségi előírásokhoz. Dominik Wozniak, a WAPA elnöke jelezte: „Az új szezon egy héttel később kezdődik az átlagosnál. A gyümölcsméretek Európa-szerte emelkednek, így az idei szezonban is az átlaghoz képest nagyobb átlagos méretre számítunk. A piaci kilátások kiegyensúlyozottnak ígérkeznek. A feldolgozásra szánt mennyiség körülbelül 4 millió tonnát tesz ki. A biotermesztés továbbra is lassan növekszik, és jelenleg az EU teljes termésmennyiségének mintegy 6%-át teszi ki.”

 

Körtéből évtizedes mélyponton a termés

Philippe Binard hozzátette: „A 2021/2022-es uniós körtetermés a becslések szerint a tavalyi évhez képest 28%-kal, a hároméves átlaghoz képest pedig 27%-kal csökken, 1.604.000 tonna lehet. Ez az évtized legkisebb körtetermése.” A fajták tekintetében ez a Conference körte 18%-os csökkenését jelenti 805.000 tonnára. Az Abate szintén érintett, a termés 66.000 tonnára csökken, ami 73%-os visszaesést jelent. A WAPA továbbra is figyelemmel kíséri az északi félteke termésének alakulását, és amint rendelkezésre áll, frissíti az adatokat.

 

A Prognosfruit első személyes (nem online) változatának a tervek szerint Belgrád ad otthont 2022 augusztusában.

 

Lásd még a témában: Étkezésire hajtunk, de sokszor léalma lesz belőle.

 

Forrás: nak.hu.