fbpx

USDA: a terményárak idén még a 2012. évi szinten lesznek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 19.

Az USDA 2032-ig szóló elemzésében az árak fokozatos rendeződésére és az USA exportképességének romlására számít.

búza kézben
Idén csak a legutóbbi csúcshoz térünk vissza (forrás: pixabay.com)

Az USDA szerdán megjelent hosszútávú előrejelzése szerint a globális gazdasági lassulás, az infláció, a magasabb kamatlábak és az erős dollár erősen rongálják az Egyesült Államok agrár-élelmiszeripari exportját. Az árak rendeződéséhez két évre lehet szükség.

2026-ig 12%-kal romolhat az USA exportteljesítménye

„A makrogazdasági feltételek várhatóan gyorsabban lassítják az Egyesült Államok exportját, mint az importját, ami negatív kereskedelmi mérleghez vezet” – állapítja meg a jelentés. Az export leginkább a gabonafélék és a szójabab esetében esik vissza a leginkább. Eleinte a csökkenő exportvolumen, majd az alacsonyabb árak fogják vissza az ország kiviteli teljesítményét. Fellendülésre először 2027-ben lehet számítani az USDA elemzői szerint.

A mezőgazdasági export idén 190 milliárd dollárt érhet el, ez 2026-ban 166,3 milliárd dollárra csökken, majd 2032-re emelkedik ismét a mai szint közelébe, 182,2 milliárd dollárra. Az importot idén 199,1 milliárd dollárra teszik, ami 2032-re is hasonló mértékű maradna, 200 milliárd dollár. A kertészeti termékek adják az Egyesült Államok importjának felét, ezek behozatala pedig az előrejelzések szerint évi 2 százalékkal nő. „Ezt a növekedést az egész évben állandó kínálat iránti fogyasztói vágy és az egyre versenyképesebb külföldi termelés okozza” – jegyzi meg az USDA.

Az árak két év alatt rendeződnek

A kukorica, a búza, az árpa és a szója átlaghozama 10 éves távlatban 13-16%-kal növekedhet az elemzők szerint. A terményárak idén a korábbi csúcshoz, a 2012-es árszinthez közel alakulhatnak az összes fontos élelmiszer-alapanyagnál, és csak 2025-ben közelíthetik meg (el nem érik) a Covid előtti árakat. Az amerikai piacon (a gyapotot leszámítva) a szója értéke rögzül majd a legmagasabb szinten, és a kukorica ára lesz a legközelebb a régi önmagához.

Az európai piac viszont kukoricából szegény és búzából gazdag, így gondolatban ezt a két árvonalat fel kell cserélnünk egymással. A kukorica akár 20-25 százalékkal a válságok előtti szint felett stabilizálódhat, míg a búza csak 10-15 százalékkal magasabb szintre térhet vissza.

terményárak 2032
Főbb termények áralakulása (forrás: USDA)

Lásd még a témában: Az esés dacára történelmi csúcson a terményárak.