fbpx

Csodát tett a járvány a magyar salátakereskedelemben

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 03.

Európában az elmúlt évtizedben dinamikus nőtt a salátafogyasztás, eközben Magyarország termelése csökkenő tendenciát mutat. A határok részleges lezárulása kellett hozzá, hogy a tavalyi járványos évben sikeres legyen a magyar salátaágazat. Nem várt eredményt hozott a kereskedelemben.

 

saláta
Sokat adtak érte a románok (forrás: szentesimag.hu)

 

Spanyol uralom

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországai 2,18-2,39 millió tonna salátát termelnek évente. Spanyolország 920-1000 ezer tonna/év mennyiséggel az unió vezető salátatermelője és -exportőre. Minden salátafélét tekintve Németország a legnagyobb importőr az unióban. Spanyolország fejessaláta-kiszállítása a közösség belső piacára 1 százalékkal 351 ezer tonnára csökkent 2020-ban az előző évhez képest. Egyéb salátafélékből viszont 2 százalékkal többet (255,7 ezer tonna) tudott piacra vinni, mint egy évvel korábban – derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből.

 

Fejes salátából jók vagyunk, a többiből kevésbé

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes saláta és az egyéb saláta (cikória nélkül) termése is csökkenő tendenciát mutat: előbbi 19 százalékkal 8,3 ezer tonnára, utóbbi 14 százalékkal 3,21 ezer tonnára csökkent 2019-ben az előző öt év átlagához képest. A járványos 2020. évben Magyarország fejessaláta-behozatala 38 százalékkal (1,53 ezer tonnára) csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A kivitel is esett 32 százalékkal 1,17 ezer tonnára (elsősorban Románia felé), mégis az értéket tekintve pozitívumot értünk el 2020-ban, ami ritka eredmény. (Behozott érték: 478 millió forint, kivitt érték: 542 millió forint).

Az egyéb salátafélék (pl. jégsaláta) exportjából származó árbevételünk viszont alig haladja meg az importérték felét: 2,53 milliárd forint bevétel áll szemben 4,53 milliárd forint kiadással, az egyenleg mínusz 2 milliárd forint volt 2020-ban. A legnagyobb beszállító ezen a téren is Spanyolország, ahonnan 6,12 ezer tonna saláta érkezett. Magyarország számára egyéb salátákból is Románia a legnagyobb célpiac. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon alapvetően csökkent a különféle saláták értéke. Az áresés mértéke a járvány kitöréséhez képest 6-15 százalékos.

 

Lásd még a témában: 2020 rendkívüli év volt – Így hatott a magyar zöldségágazatra, továbbá videónkat egy családi gazdaság vegyszermentes termeléséről itt.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina