Legyél Te is mezőgépész! Online döntő

Írta: Kristóf Imre - 2020 június 11.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) a 2019/2020-as tanévben is megrendezte a „Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokságot (LETIMOB) a mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos középiskolások számára. A koronavírus-járvány miatt azonban át kellett alakítani a gyakorlati feladatok végrehajtását és a döntő megszervezését is.

 

Hat csapat a döntőben

Az ország középiskoláiból 29 csapat, közel 150 diákkal nevezett. A több hónapig tartó fordulók során online szakmai kérdések és gyakorlati feladatok megoldása is a verseny része volt. A döntő hatos mezőnye (ABC sorrendben): Agromókusok (Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – Hajdúböszörmény), ErőVépÉszek (AM DASzk Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Vép), ÖTfejEK (Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium – Karcag), SOMOGYI BETYÁROK (Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium Szakközépiskola és Kollégium – Somogyzsitfa), Suttyók (AM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Piliscsaba), Szakma Gyöngyei (AM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Piliscsaba).

 

Hulladékból traktort!

A LETIMOB online döntőjét május 15-29-ig rendezték meg. A döntős csapatoknak 7 feladatot kellett elvégezniük. Első feladatként hulladékokból kellett egy kormányozható és guruló traktort összeállítaniuk, majd videóban pontról pontra be kellett mutatniuk egy traktor 250 üzemórás szervizét. Ezt követően egy 5 elemből álló akadálypályát kellett felépíteniük, amelyen 20 mp-ig folyamatosan mozgott a csapatok által kiválasztott tárgy. Volt kutatómunka is – a gyomirtó szerek használatának csökkentésére szolgáló mechanikus megoldásokról –, és nem maradhatott ki a szokásos kvíz sem, amelyből kettő várt rájuk a MEGFOSZ, és az MKB Pénzügyi Csoport által összeállított kérdésekből.

A szakmai zsűri tagjai: (Bagdán Boglárka – Agrárminisztérium Agrárszakképzésért Felelős helyettes államtitkára, Dr. Szabó István, a Szent István Egyetem Mechanikai és Géptani Intézet intézetigazgatója, Kis Pál, a MEGFOSZ alelnöke és az Auditker Kft. ügyvezetője, Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója, Simon Attila, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetője és Pap Lajos, a Pap-Agro Kft. ügyvezetője. A verseny során a hat döntős csapatból az „ÖTfejEK” csapatát a zsűri nem teljesítés miatt kizárta a döntőből, így öt csapat teljesítményét értékelték.

Suttyók az élen

A LETIMOB 2019/2020-as versenyének első 5 helyezettje:

  1. helyezett:        „Suttyók” csapata
  2. helyezett:        „Szakma Gyöngyei” csapata
  3. helyezett:        „SOMOGYI BETYÁROK” csapata
  4. helyezett:        „ErőVépÉszek” csapata
  5. helyezett:        „Agromókusok” csapata

 

A képen balról jobbra: „Suttyók”, „Szakma Gyöngyei”, „SOMOGYI BETYÁROK”, „ErőVépÉszek”, „Agromókusok”

 

Díjak, ajándék mindenkinek

Az első helyezett „Suttyók” csapata egy kulturális és szórakoztató programokkal is tarkított Claas gyárlátogatáson vehet majd részt Törökszentmiklóson. Az első három helyezett csapat egy napon, egyszerre vehet részt az Axiál Kft. által felajánlott céglátogatáson. A többi döntős csapatnak is ajánlottak fel a MEGFOSZ tagjai céglátogatást, így előre egyeztetve egy-egy csapat az alábbi cégekhez tud majd eljutni: Kite Zrt. (Nádudvar), Pap-Agro Kft. (Nagykőrös), Fliegl Adba Kft. (Abda). Az utazások mellett a résztvevő csapatok a MEGFOSZ tagok és a „Legyél Te is mezőgépész! program fő támogatója, az MKB BANK és az MKB Euroleasing (MKB Pénzügyi Csoport) által felajánlott ajándékcsomagokat kapják meg.

A MEGFOSZ ezúton is szeretné megköszönni a résztvevő csapatoknak a felkészülését és sportszerűségét, a szakmai zsűri és a támogatók segítségét, valamint a játékokhoz kapcsolódó nyereményfelajánlásokat: Agárminisztérium, Auditker Kft. Axiál Kft., Claas Hungary Kft., CHH Műszaki Kft., Fliegl-Abda Kft., Pap-Agro Kft., SZIE Gépészmérnöki Kar, KITE Zrt., Sz-Agro 2007 Kft. és a „Legyél Te is mezőgépész!” program fő támogatójának az MKB Pénzügyi Csoportnak.

 

A MEGFOSZ a következő tanévben is várja a szakma iránt elhivatott versenyzők jelentkezését!

Forrás: Viczián Ágnes, MEGFOSZ