fbpx

16 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 13.

Az idei első három negyedévben 16 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez köszönhető elsősorban a növényi termékek áremelkedésének, ugyanis 25 százalékos emelkedés tapasztalható ezen a területen, az élő állatok és állati termékeké pedig 1,7 százalékkal nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I-III. negyedév című kiadványából.

 

napraforgó
Az olajos növények és a gabonafélék jelentősen drágultak (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A gabona és az olajos növények jelentősen drágultak

Az élénk nemzetközi kereslet hatására a növényi termékeken belül a gabona és az olajos növények jelentősen drágultak.

A gabonafélék és, összességében 34, illetve 37 százalékkal nőtt. A drágulás mögött a világszerte jelentősen csökkenő készletek, az élénk nemzetközi kereslet és a takarmánynövények világpiaci árának jelentős növekedése húzódik meg.

A gyümölcsök közül az alma ipari feldolgozás céljára történő értékesítési ára – az idei jó terméseredmény következtében – 27 forint volt kilogrammonként, ez a tavalyitól 35 százalékkal maradt el.

 

A sertés ára csökken, a csirke drágul

Az élő állatok és állati termékek 1,7 százalékos drágulását az élő állatok árának 1,8 százalékos mérséklődése, illetve az állati termékek 9,2 százalékos áremelkedése alakította.

A vágósertés ára az első három negyedévben 15 százalékkal csökkent. A vágócsirke felvásárlási ára az elmúlt évek stagnálása után, január óta folyamatosan növekszik. Így az év első kilenc hónapjában az 10 százalékkal nőtt, a szeptemberi havi árindex 18 százalék volt.

 

A mezőgazdasági ráfordítási árak is jelentősen emelkedtek

A mezőgazdasági termelők költségeinek 12 százalékos három negyedévi emelkedése a folyó termelőfelhasználás 13 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 7,5 százalékos növekedésének tudható be.

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult. A legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a műtrágyák ára emelkedett. A múlt év vége óta negyedévről negyedévre nagyobb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető, így a harmadik negyedévi műtrágyaárak 60 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábban mértnél. Az áremelkedésben szerepet játszhatott a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz árának megugrása.

További összetevők, melyek megalapozták a drágulást:

  • a takarmányok ára jelentősen, közel 25 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban,
  • a növényvédő szerek 5,2 százalékkal kerültek többe,
  • az állatgyógyászati készítményeknél 4,4 százalékos drágulás regisztrálható,
  • az energia és kenőanyagok ára 12 százalékkal emelkedett (ezen belül az üzemanyagoké 17 százalékkal volt magasabb).

 

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 9,2, a gépberuházásoké 6,6 százalékkal emelkedett.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc