fbpx

Konferencia a fenntartható mezőgazdaságért

Írta: MezőHír-2021/12. lapszám cikke - 2021 december 14.

A BASF idén ismét megrendezte az „Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért” című konferenciáját. A rendezvény fókuszában az a kérdés állt, hogy miként tehető hosszú távon is fenntarthatóvá a mezőgazdasági termelés úgy, hogy közben a gazdasági, környezeti és méltányossági szempontoknak is megfeleljen.

 

A fenntartható megoldásokkal többletjövedelem is elérhető

Az Európai Unió Green Deal stratégiájának célja, hogy kontinensünk mezőgazdasága minél nagyobb mértékben váljon fenntarthatóvá. Az e törekvés iránt elkötelezett BASF ezért is rendezte meg immár negyedik alkalommal a fenntarthatóságról szóló konferenciáját, ahol az előadók szót ejtettek az ezzel kapcsolatos kihívásokról és a lehetséges megoldásokról.

A vegyipari ágazat jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a mezőgazdaság az új fenntarthatósági követelményeket figyelembe véve is versenyképes maradhasson. A fenntartható jövő megteremtésének elengedhetetlen feltétele, hogy a vegyipar minden szinten innovációk sorát kínálja, az új követelményekhez igazodva.

Mivel a vegyipar igen energiaigényes, fontos, hogy az ágazat a fosszilissel ellentétben inkább a megújuló energiát részesítse előnyben – hangsúlyozta nyitóbeszédében dr. Thomas Narbeshuber, a BASF délkelet-európai vezetője. Ennek jegyében a BASF már kettő szélerőművet létesített. A környezetvédelmi fejlesztésekre hazánkban is számos példa található, mint az ecovio lebomló műanyag fólia, a nagy teljesítményű szigetelőanyagok piacra kerülése vagy a körforgásos gazdálkodás egyik jó példája, a pirolízisolaj előállítása, egy magyar cég közreműködésével.

A konferenciának nemcsak a kihívások ismertetése volt a célja, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a fenntartható megoldásokkal jövedelemnövekedés is elérhető. A körforgásos agráriumhoz a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb és felelős felhasználása szükséges, amihez a BASF több fejlesztése is hozzájárul – mondta Roberto Salmito, a BASF mezőgazdasági megoldások divízióvezetője.

 

ember előadó ajtó függöny terem mikrofon
Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF délkelet-európai vezetője

 

A Green Deal hatása az Európai Unióban és Magyarországon

Az Európai Unió zöld megállapodását, a Green Deal stratégiáját és annak lehetséges hatásait Óvári Csilla, az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságának Agrárkutatási és -környezetgazdálkodási Főosztály főosztályvezetője ismertette.

A Green Deal stratégia intézkedései egyelőre nincsenek jogszabályba foglalva, így még az sem tudható, milyen hátrány éri azokat a tagállamokat, amelyek bizonyos célokat nem valósítanak meg adott határidőre. Az Európai Bizottság annak ellenére elvárja a célok elérését, hogy még kevés a viszonyító mérőszám és a részletes hatástanulmány a stratégia lehetséges következményeiről.

Az Európai Unió bolygónk harmadik legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátója, ezért a stratégia célja a kibocsátás jelentős csökkentése. A cél elérésének három fontos pillére 2030-ra a növényvédő szerek és a műtrágyák felhasználásának 50, illetve 20 százalékos csökkentése, valamint az unió mezőgazdasági területeinek 20 százalékán át kell térni az ökológiai termelésre. Az eddigi hatástanulmányok szerint e célok megvalósulása az európai élelmiszer-termelés visszaesését, a gazdák jövedelemcsökkenését, jelentős áremelkedést, valamint a tagországok nagymértékű importkitettségét eredményezi.

A Közös Agrárpolitikát (KAP) is a stratégia céljaihoz kell igazítani. Erre javaslat például, hogy az Európai Unió tagállamai az agrárköltségvetésük 20 százalékát fordítsák a biodiverzitás növelésére. A KAP stratégiai javaslatain hazánk is dolgozik, aminek véglegesítése decemberben várható.

Az agráriumot az ammóniakibocsátás 32 százalékos visszaszorítása is érzékenyen érinti, mivel a légkörbe kerülő ammónia több mint 90 százaléka a mezőgazdaságtól származik.

 

A BASF felkészülten várja az új feltételeket

Azt, hogy mi a BASF álláspontja az Európai Unió Green Deal stratégiájával kapcsolatban, valamint milyen lépéseket tesz a vállalat annak érdekében, hogy a lehetséges legjobb célt szolgáló terv kerülhessen megszavazásra, dr. Anja Klatt, a BASF kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője foglalta össze.

Fontos, hogy az előrehaladást csak objektív kritériumok mentén mérjék, amelyek alapján a különböző növényvédelmi megoldások értékelhetővé és mérhetővé válnak. Ezért is kérik arra az Európai Bizottságot, hogy az objektív értékelések elkészítéséhez kiegészítő indikátorokat dolgozzon ki és vezessen be.

Innovációival a BASF felkészülten várja, hogy támogathassa a gazdálkodókat az új feltételek mellett is. Az éghajlatváltozásért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére például nitrifikációinhibitorokat kínálnak. Ezek alkalmazásával nemcsak a levegőbe juttatott, hanem a vízbe került káros anyagok is jelentős mértékben csökkenthetők. A BASF kínálatában továbbá hamarosan olyan új hibrid búzafajták is elérhetővé válnak, amelyekkel jelentős terméstöbblet érhető el.

A fenntartható gazdálkodás egyik alappillérét az innovatív, a legújabb követelményeknek is megfelelő termékek jelentik, mint a BASF legújabb fejlesztésű azol hatóanyaga, a Revysol®.

Az okospermetezés megemlítése mellett az egyik legfontosabb iparági célkitűzés továbbra is az emberiség vegyszerekkel szembeni kitettségének minimálisra csökkentése. Ennek érdekében teljes körű iparági összefoglalással valósult meg az easyconnect zárt áttöltési rendszer, amelynek alkalmazásával a növényvédő szerek érintkezés- és cseppmentesen juttathatók a permetezőgép tartályába.

 

Okospermetező – képfelismerési technológiával

Az okospermetezés legújabb innovációit Janis Faltmann, a BASF Bosch Smart Farming GmbH termékmenedzsere ismertette. Az UX 5201 Smart Sprayer okospermetező-keret ötvözi az együttműködésben résztvevő cégek tudását és tapasztalatát. A Bosch által kifejlesztett kamera szenzorai, valamint a hozzájuk tartozó képfelismerő technológia valós időben, megbízhatóan ismeri fel a gyomnövényeket.

 

ember nő ajtó függöny mikrofon terem
Dr. Anja Klatt, a BASF kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője

 

A xarvio agronómiai döntéshozatali motorja a leghatékonyabb herbicidkeveréket javasolja az ideális kezelési időszakra, és meghatározza a táblánkénti zónaspecifikus határértékeket. Az Amazone a Smart Spraying részeit sorozatgyártásra készen állítja össze egy innovatív, rendkívül pontos és foltkezelésre optimalizált táblapermetező formájában. A rendszer az egész gyomkezelési folyamat során segíti a termelőt, aki a mesterséges intelligencia révén évről évre hatékonyabbá válhat. Az agronómiai intelligenciával egyesített fejlett képfelismerési folyamatok már elsőre is pontos foltkezelést tesznek lehetővé alap- és utókezelésben egyaránt. Alapkezelésben a gyomok felismerése és kezelése még a kultúrnövény kelése előtt megtörténik, utókezelésben pedig a képfelismerő rendszer azonosítja és eliminálja a nem odaillő gyomokat.

Az UX5201 Smart Sprayer alkalmazásával akár 70 százalékkal csökkenthető a növényvédő szer felhasználása kisebb üzemanyag-fogyasztás mellett – hívta fel a figyelmet előadásában Stefan Kiefer, az Amazonen Werke H. Dreyer SE & Co. KG növénytermesztési innovációjának vezetője.

A gondolatébresztő előadások mellett az érdeklődők egy nagyüzemi gazdaság fenntartható gazdálkodási módokra történő átállását, valamint a CSEBER Nonprofit Kft. növényvédő szeres göngyölegekre vonatkozó visszagyűjtési eljárásának a folyamatát is megismerhették.

 

Szerző: Csomor Zsolt