fbpx

Fókuszban a talajélet az AGROmashEXPO nyitónapján

Írta: Sándor Ildikó - 2022 január 26.

Az AGROmashEXPO alapjaiban gépkiállításként ismert, a nyitónap azonban nemcsak a gépek szerelmeseinek nyújtott átfogó szakmai élményt. A G pavilon Fórum színpadán egymást követték a „talajos” rendezvények, melyekre a klímaproblémák és a műtrágyaárak egekbe szökése is indokolt.

A klímaváltozások okozta hatások a növénytermesztésben című kerekasztal-beszélgetésre a TERRAGRO Kft. rendezésében került sor, ahol klimatológus, talajtani kutató, terménypiaci szakértő és mikrobiológus véleményét kérte ki a témában Dr. Pénzes Éva, a TERRAGRO Kft. ügyvezetője.

kerekasztal beszelgetes
A klímaválság talajainkat sem kíméli

A tápanyaggazdálkodásban felhasználható alternatív lehetőségekre, műtrágyakrízis újszerű megoldására Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és –forgalmazók Szakmai Szövetsége által rendezett kerekasztal hívta fel a figyelmet, ahol a GOSZ és a Nébih állásfoglalása mellett talajtani szakértők, kutatók és forgalmazók foglalták össze a talajoltó készítmények használatának előnyeit, annak gazdaságosságát, a termékek mögött álló tartamkísérletek eredményeit.

beszélgetés a rendezvényen
A talajoltó készítmények hatását független vizsgálatok is alátámasztják

Újra elindultak a szántóföldi szemlekörök, ahol a gyakorlatban szembesülnek az érdeklődők (és a talajok tulajdonosai) egy-egy talajszelvény elemzésekor a talajszerkezetük állapotával – ezt a szemlekörök szervezői osztották meg az érdeklődőkkel, szintén a kiállítás Fórumszínpadán. Egyúttal az idei állomásokra is meghívták a gazdálkodókat, ami a szántóföldi szelvények mellett egy gyümölcsösben is megrendezésre kerül ebben az évben.

kerekasztal beszelgetes
Az idei szemlekörök már megkezdődtek, de már lehet csatlakozni az eseményhez

A részletekkel hamarosan részletesen jelentkezünk a weboldalunkon és a márciusi Mezőhír szaklap oldalain is.

Ez is érdekelheti: Ízelítő a tavalyi szemlekörökből, beszámolónkban.