fbpx

Vigyázat, ellenőrök is mérik a mustfokot

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 20.

A hatóságok a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét mustfokellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Nem érdemes trükközni.

 

szüret
Zajlik a szüret. Mit fizetnek érte? (Fotó: Horizont Média

 

Papír és valóság

Az ellenőrzés célja a tisztességes piaci gyakorlat kialakítása a szőlőfelvásárlások során – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Feldman Zsolt kifejtette: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz (AM) az elmúlt években több bejelentés és hír érkezett arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés van. Ez egyrészt hátrányosan érintheti a szőlőtermesztőt, mert így alacsonyabb árat kaphat a termékéért, valamint a borkészítéskor is visszaélésekre adhat lehetőséget.

Ezért 2019 őszén a HNT a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal együttműködésben a bejelentett szüreti adatok valóságtartalmának átfogó ellenőrzésébe kezdett. Az eddig elvégzett ellenőrzések eredményesnek bizonyultak. A hegybírók tapasztalata szerint ugyanis az ellenőrzéseknek már csak a híre is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a származási bizonyítvány iránti kérelmekben foglalt mustfok értékek közelítsenek a hegybírók által is mért adatokhoz.

 

Bárhol bármikor

A szüreti ellenőrzési program 2021-ben is folytatódik. Az idei ellenőrzések a Duna és a Balaton borrégió borászatai mellett az Egri és a Tokaji borvidékre fókuszálnak, és a szüret teljes időszakában, folyamatosan zajlanak. Az ellenőrzések várhatóan az idei évben is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szőlőtermesztők a megtermelt szőlőjükért a valós piaci árat kaphassák meg a felvásárlóktól – fogalmazott az államtitkár.

 

Lásd még a témában: Kötelező az ePincekönyv, itt az idő megrendelni.