fbpx

Az erdő nemcsak biorezervátum, megújuló erőforrás is

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 17.

Hétfőn az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy az erdészeti politika tekintetében tiszteletben kell tartani a tagállamok nemzeti szabályozás megalkotásához való jogát.

 

erdő
Az erdővel a tagállamok maguk akarnak gazdálkodni (fotó: Horizont Média)

 

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén az agárminiszterek elfogadták a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Uniós Erdőstratégiáról szóló Tanácsi következtetéseket. Az Európai Bizottság által július 16-án közzétett stratégia számos, az európai erdők fejlesztését segítő elképzelést vázol fel. Meghatározza azt a cselekvési keretet is, amely biztosítja az erdők növekedését, egészségét, sokféleségét és ellenálló képességét.

 

Túl sok a környezeti szempont

Az októberi tanácsülésen Magyarországgal együtt több tagállam is kifogásolta, hogy a tervezett intézkedésekkel a Bizottság túlterjeszkedik a hatáskörén, korlátozva ezzel a tagállamok önállóságát. Aggodalmukat fejezték ki továbbá, hogy a környezeti, gazdasági és társadalmi szempontok között nincs megfelelő egyensúly. Hétfőn a miniszterek egyetértettek abban, hogy az erdészeti politika tekintetében tiszteletben kell tartani a tagállamok nemzeti szabályozás megalkotásához való jogát.

 

Hasznosítható energiaforrás

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban, és a felhalmozott szakmai tapasztalatokat is csak így lehet eredményesen hasznosítani. A tárcavezető kitért az erdőgazdálkodás szerepére a Zöld Megállapodás célkitűzéseinek elérésében, és hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a fával borított területek gyarapításában, illetve a meglévő erdőterületek megőrzésében. Elmondta, hogy az erdők és az erdőalapú ágazat fontos szerepet tölt be a versenyképes biomassza alapú uniós gazdaságra való átállásban. Hangsúlyozta továbbá, hogy az erdők megújuló erőforrásként való használatát csak ellenőrzött, tervszerű és fenntartható erdőgazdálkodással lehet megvalósítani, azért az ezekhez kapcsolódó fejlesztések kellő figyelmet és hangsúlyt kell, hogy kapjanak a stratégia végrehajtása során.

 

Lásd még a témában: Jövőre is megemelt összeg kérhető a Natura-erdőkre.