fbpx

Samson SP — Más technológia és új tapasztalatok Tiszasülyön

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 16.

A gödöllői székhelyű Agrota 2L Kft. és annak jogelődje 1987 óta megtalálható a magyar agrárpiacon, a cég ügyvezető igazgatója Virág László. Fő tevékenységük az élőállat export-import és a szaporítóanyag-kereskedelem.

 

 

2005 mérföldkő a társaság életében, amikor a cég megvásárolta a tiszasülyi Béke-Barátság Termelőszövetkezetet, így saját gazdaság beindításába fogott. Több, 12-14 éve üresen álló telephelyet vásároltak meg az utóbbi időben, amelyeken folyamatos az állagmegóvás és -fejlesztés, az utak építése, a víz-, villanyellátás, a széna-, trágya-, tűzi víztároló kialakítása. 2013-ban fogtak a telepek átfogó korszerűsítésébe, ahol szarvasmarhatartás, -hízlalás és tenyészállat- (tejelő tenyészüsző, vágómarha-hízóbika) előállítás folyik.

A kezdeti 250 db üszőborjúhoz képest mára több mint 800 db-os húshasznú — Limousine, Charolais, Blonde d’ Aquitaine fajták — és 1000-1200 db-os tejhasznosítású — Holstein Fríz — állománnyal rendelkezik a cég. A fő profil a tejelő vemhes üsző előállítása, kereskedelme, export-importja. Évente 10-12000 állatot értékesítenek. Tiszasüly határában 200 ha szántón és 300 ha legelőn takarmány-előállítást is folytatnak.

A fejlesztések során a keletkező szerves trágya kijuttatására kerestek megfelelő megoldást. 2011-ben vásároltak egy Samson SP11 típusú szerves trágyaszórót szóráshatárolóval, magasítóval. A gép a piacon egyedülálló kialakítással — a súlypont teljesen elöl, igen nagy átmérőjű abroncsok, egyedi kihordólánc és felületkezelés, Domex acél — rendelkezik. Már az első használatkor feltűnt a gép egyenletes szórásképe. Meggyőző volt számukra a gép stabilitása és terhelhetősége. A trágyát nagyobb távolságra sokkal biztonságosabban tudják szállítani. Nagyon hasznos a gép fordulékonysága és manőverezőképessége, mondja Küry Albert, a tiszasülyi telephely vezetője.

A Samson SP 11-et augusztusban silószállításra is használják. 100-120 q rakománnyal felmegy a 20 m-es silóra, és az anyagot 18 m-en egyenletesen szétteríti. 140 q-nál nagyobb súllyal még nem terhelték, mert a 135 LE-s MTZ nem bír többet, így egy hagyományos 8,5 t pótkocsit kiváltanak.

— A területek fölszabadulása után jöhet a trágyakijuttatás, a gép 4-5 hónapig dolgozik egyfolytában — folytatja Küry Albert. A régi T088-as trágyaszórókból 2 db-ot kivált a gépük. Trágyaszórásban minden konzisztenciájú anyaghoz gyorsan és egyszerűen beállítható. Elsősorban istálló- és karámtrágyát juttatnak ki, 25 t/ha mennyiségben, de kitűnően vizsgázott már csirketrágyában is, amit átállítás után felülmúlhatatlan szórásegyenletességgel juttatott a kezelendő területre. Műszaki probléma még nem fordult elő, köszönhetően a lelkiismeretes gépkezelőnek, kinek elmondása szerint a karbantartás a napi zsírozásból, s az évenkénti láncfeszítésből áll.

 

 

Európa egyik legnagyobb sertés-előállító országa Dánia. A hatalmas mennyiségben keletkező szerves trágyával ott a földek tápanyag-utánpótlását oldják meg.

Tavasszal a földeken elenyésző mennyiségben látni műtrágyaszórót, de szerves- és hígtrágya-kijuttató számos táblában dolgozik. A technológia leginnovatívabb szereplője a dán Samson Agro. Az eszközök felépítése, kialakítása eltér a hazánkban megszokottól, és ezt az új gondolkodásmódot fedezte fel és használja elégedetten az Agrota 2L Kft.