fbpx

Agrárminiszter: vállalhatatlan kockázat a teljes tiltás!

Írta: Kristóf Imre - 2022 december 20.

Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, azonban a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy emiatt mennyivel kell majd többet fizetniük az élelmiszerekért – közölte Nagy István agrárminiszter.

Ki kell egészíteni a tanulmányt!

A tárcavezető szerint nem hozható felelős döntés, amíg nem ismert, hogy a Európai Bizottság javaslata következtében mennyivel csökken az Európai Unió mezőgazdasági termelése, mennyivel emelkednek az élelmiszerárak, és mennyivel nő az importkitettség. A javaslat következményeit bemutatni hivatott hatástanulmány ugyanis nem tartalmazza számszerűen a várható gazdasági hatásokat. Ahhoz, hogy érdemi vitát lehessen folytatni a javaslatról, elengedhetetlen, hogy a Bizottság elkészítsen egy előzetes kalkulációt a termelés várható csökkenéséről, az élelmiszerárak és az importkitettség növekedéséről. Utóbbi ráadásul rendkívül komoly és megjósolhatatlan élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelent. Ezért a tagállamok többsége tanácsi határozatban kérte az Európai Bizottságot, hogy egészítse ki a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozó javaslatához kapcsolódó hatástanulmányt – hangsúlyozta a miniszter.

Nagy István
Nagy István agrárminiszter (Fotó: Horizont Média)

A felére mindenkinek?

Nagy István rámutatott, hogy az Európai Bizottság júniusban megjelent javaslatában fűnyíróelvszerű, minden tagállamra vonatkozó 50%-os növényvédőszer-csökkentést javasolt anélkül, hogy figyelembe vette volna az egyes tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért eredményeit. Fontos szempont ugyanis, hogy egy tagállamnak az uniós átlag alatti növényvédőszer-használatot kell felére csökkentenie vagy az átlagot akár többszörösen meghaladót.

Teljes tiltás a művelt területek 80%-án?

Problémás a tervezet abból a szempontból is, hogy teljes mértékben kitiltaná a növényvédőszer-használatot a nitrátérzékeny területeket is magába foglaló, úgynevezett érzékeny területekről. Ez az Unió megművelt mezőgazdasági területének csaknem 80%-át teszi ki. Egy ilyen döntés komoly csökkenést okozna a terméshozamokban, ami a jelenlegi, az élelmezésbiztonságot is veszélyeztető háborús helyzetben vállalhatatlan kockázat – hangsúlyozta a miniszter. Kifejtette, a növényvédőszer-használat csökkentése össztársadalmi érdek, olyan megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok között – áll az AM szerkesztőségünknek megküldött közleményében.