fbpx

Az utóbbi 45 nap jót tett az őszi vetéseknek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 20.

Az október olyan meleg és száraz időjárást hozott, hogy félő volt, az őszi vetéseket meglepetésszerűen fogja érni a téli hideg. Azóta Európa-szerte lecsökkent a hőmérséklet, és sokat erősödtek az állományok.

búzavetés tél
A magyar vetések felkészülten mennek a télbe (fotó: Horizont Média)

Európai összkép

Egy kivételesen meleg ősz után, ami különösen Európa nyugati felét érintette, a hőmérséklet december első felében jelentős visszaesést mutatott be. December 15-ig jellemzően nem érte fagykár az őszi vetéseket, csak Közép- és Kelet-Németország, illetve Lengyelország kis területén történhetett ilyen. A decemberi hőmérséklet nagyban fokozta a növények fagytűrő képességének kialakulását. Túl magas hőösszeget csak a Fekete-tenger nyugati és déli régiójában (Románia, Bulgária, Törökország) jegyeztek fel. Ez a megkésve elvetett táblák számára előnyös, ugyanakkor érzékennyé teszi a növényeket az erős fagyokra.

Tartós csapadékhiány figyelhető meg a Balti-tenger térségében, Németország és Lengyelország északi részein, illetve Spanyolország déli és Törökország középső részén. Ennek egyelőre nincs döntő hatása az őszi vetésekre. Még mindig súlyos aszály uralkodik Olaszország északnyugati részén és az egész Maghreb régióban. Csapadéktöbblet figyelhető meg Szlovéniában és Horvátországban, ahol az intenzív esőzések már veszélyeztethetik az állományokat.

időjárási anomália EU
Forrás: JRC MARS

Jó állapotban a magyar vetések

Magyarország a sokéves átlagnak megfelelő időjárást tud a háta mögött az elmúlt másfél hónapban, és az elkövetkező napokban is ez folytatódik. A búzavetések az évszaknak megfelelő felkészültséget mutatnak a télre. Európa északi részein pedig már szinte tökéletesen télállóak az állományok. A fagy most is inkább Dél-Európa vetéseit veszélyeztetheti, és mint azt az elmúlt években láttuk, Görögországban és Spanyolországban is jó esélye van a nagy havazásoknak és tartós mínuszoknak.

Forrás: JRC MARS
Forrás: JRC MARS

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Hatalmas átrendeződés a szántókon és a kertekben.