fbpx

Mindenkinek jut az új AKG-ból: 360 milliárd 3 évre

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 05.

Nem tévedés, ennyi pénzt szán a kormányzat az agrár-környezetgazdálkodás fejlesztésére a következő három évben, amiből 23 ezer támogatottnak juthat pénz. A kisebb gazdaságok is nyerni fognak, hiszen az egész országban alig 17 ezer 50 hektárnál nagyobb méretű üzem van. Mindemellett még 40 milliárdot az ökogazdálkodásra is kiírnak a tervek szerint.

 

tönke
A tönke például jól bírja az extenzív viszonyokat (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Hektáronként több százezer forint

Megjelent az AKG és az ÖKO pályázatok tervezete. Az előbbi hihetetlen összeget, 360 milliárd forintos támogatási forrást jelölt meg. A legegyszerűbb előíráscsoport teljesítése is hektáronként 100 ezer forintos pluszt hozhat az igénylőnek, de egy almatermelő már csaknem 400 ezer forintot nyerhet. Figyelem, a táblázatban feltüntetett támogatási összeg az üzemmérettel csökken! Csak 300 hektáros méretig jár a teljes kifizetés, efelett 1200 hektárig 85%-os, 1200 hektár felett 50%-os támogatást remélhet az igénylő.

 

AKG összegek támogatás

 

Ismerős előíráscsoportok

A pályázatban a már ismert horizontális és zonális előíráscsoportok jelennek meg. Továbbra is a madár- és erózióvédelem állnak a központban, de megtaláljuk az aszállyal vagy belvízzel rendszeresen sújtott területek és a lepkék védelmét is. Választható elem a maximálisan 5 hektáros táblák kialakítása. Az agrotechnikai elemek között továbbra is ott van a zöldtrágyázás, istállótrágyázás, középmély lazítás. A baktériumtrágyázást nem jutalmazza a kiírás. A „hagyományos gyümölcsös” maximum két hektár lehet, de nem szőlő. Az elvásárok legkellemetlenebb pontjai talán a termelésből kieső területek eltűnő bevétele és az alkalmazható növényvédő szerek köre. Ezeket azonban a támogatási összeg bőven kárpótolja.

 

Pályázatbenyújtás, bírálat

Aki az AKG-ra nyújt be támogatást, az ugyanezen területekkel nem kérelmezheti az ÖKO-támogatást, és ez megfordítva is igaz. Az elnyert AKG-támogatásból levonják a NATURA-kifizetéseket, amennyiben jogosult rájuk a termelő (függetlenül attól, hogy megigényelte-e). Kertészeti téren nem jár a termelőnek olyan előírás teljesítéséért támogatás, amiért ugyanazon területre már ő vagy a termelői szervezete kap kifizetést.

A támogatási kérelmeket október 15. és november 15. között lehet majd benyújtani. Mint a felvezetőben jeleztük, mindenki nyerni fog, aki képes egy épkézláb pályázatot beadni. A bírálati szempontok között hangsúlyos, hogy a művelt területek mekkora hányadát viszi be a programba a jelentkező, mennyi állata van, és nitrátérzékenyen területen gazdálkodik-e. A program 2022. január elsején indul és 2024. december 31-én végződik, a kifizetési kérelmeket mindig az egységes kérelemmel kell beadni.

 

ÖKO kiírás

Az ökológiai termelést 40 milliárddal támogatják a következő három évben. A támogatásigénylés időszaka szintén október 15. és november között lesz. A kötelezettségvállalás időszaka is megegyezik az AKG-val, és a kifizetési kérelmeket is ugyanúgy, az egységes kérelemmel együtt kell beadni. A bírálat során az élvez előnyt, aki a használatában álló föld nagyobb hányadát viszi be a programba, és 300 hektárnál kisebb üzemmérettel rendelkezik.

Egy átállás alatt lévő bioalmás után hektáronként 660 ezer forintos támogatásra tarthatunk igényt, a gyep után viszont csak bő 70 ezer forintra lehet számítani. Ez helyes irány, tekintve, hogy ökoterületek kétharmadán eddig csak fű nőtt. Furcsa viszont, hogy egy átállt bioalmásra, gyümölcsösre kevesebb támogatást fizetnek, mint egy AKG-s ültetvényre, miközben az elvárárok sokkal szigorúbbak. Tekintve, hogy az átállási időszak ültetvény esetén 3 év, az sem világos, hogy a fenntartási időszak mi lenne egy hároméves programban? A tervezet persze még finomodik.

 

ÖKO támogatás összeg

 

Lásd még a témában: Kevés az ökofajtateszt, több információt kérnek a gazdák.