fbpx

A francia szupermarketeknél nincs drágább az EU-ban

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 08.

A szupermarketekben található francia élelmiszerek átlagosan 15%-kal drágábbak, mint az Európai Unió bármely más országában – derül ki a francia TF TF1 felméréséből. Elsőre érthetetlen az adat, de van rá magyarázat.

 

auchan szupermarket
A nagy választéknak megvan az ára (forrás: ecommercemag.fr)

 

Ennyivel nem jobb a francia élelmiszer

Franciaországban nagybevásárlást csinálni annyival drágább, mint Németországban, hogy a határszéleken komoly ingázás folyik az élelmiszerek megszerzéséért. A német árszínvonal jóval alacsonyabb, a gyümölcsök és zöldségek esetében például 27%-os a különbség. Az okokat kutatva a diszkontok számát és választékát említik az elemzők, amellett, hogy megkockáztatják: talán a termékek minősége és a munkaerő költsége is indokol némi árrést a német portékákkal szemben.

 

Dőzsölnek az áruválasztékban

Franciaország a hipermarketek országa, és az üzletek sokkal nagyobb választékot igyekeznek fenntartani, mint német társaik. Egy francia szupermarket akár 20 ezer árucikket is tart a polcain, míg német versenytársai csak 1000-1500 árucikket. Mivel a német üzleteknek kevesebb áruféleséget kell kezelniük, ez jóval olcsóbb működést tesz lehetővé a számukra. Egy francia diszkont sokkal magasabb költségszinten üzemel, ami az elemzők szerint önmagában is eldönti a versenyt a két ország árai között.

 

Kapcsolódó írásunk: Így vásárolok és étkezem járvány idején.