fbpx

Horsch Terrano – a mulcsos talajművelés célszerszáma

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 november 20.

A Horsch közel 30 éve gyárt szántóföldi kultivátort. Az alapigény azonban azóta sem változott: a mulcsos talajművelés alapjai még mindig ugyanazok!

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik. A tarló hántása az egyik legfontosabb művelet, ha a víz megőrzéséről van szó. A tarlóhántással elvágjuk a kapilláriscsöveket és a növényeket, hogy ne tudjanak kipárologtatni. Az, hogy milyen géppel végezzük a tarlóhántást, ízlés kérdése. Van, aki nehéztárcsával, van, aki rövidtárcsával, van, aki szántóföldi kultivátorral, és olyannal is találkozunk, aki semmivel. Amennyiben elvégezzük a tarlóhántást, lényeges, hogy az minél sekélyebben történjen, mert a fellazított réteg általában ki szokott száradni, ellenben ezzel védjük az altalajt, és jó lenne, ha ez teljes átfedéssel megtörténne. A Horsch Terrano a MulchMix kaparendszerrel már 5 cm mélyen teljes átfedéssel dolgozik, és nagyon intenzíven megkeveri a föld felszínét, így a kihullott magvak jól beágyazódnak, és adott a csírázási lehetőség. A három- vagy négygerendelyes kultivátoron a kapa-húzástávolság 30 cm.

 

MulchMix kapa sekély tarlóhántásban
MulchMix kapa sekély tarlóhántásban

TerraCut kapa
TerraCut kapa

 

A tarlóhántásnál a Terranóval a talaj felszínét is egyengetjük. Ezért van az, hogy a négygerendelyest nehezebb vontatni, mint a háromgerendelyest, holott ugyanannyi kapa van benne. Minél hosszabb a gép, annál több ideig viszi magával a földet, így a szármaradványt is. Ennek következtében, ha az aratásnál nem sikerült jól a szalmaterítés, akkor sokkal jobb szántóföldi kultivátorral végezni a tarlóhántást, mint tárcsával, még úgy is, hogy több üzemanyagot fogyasztunk. Azoknak a termelőknek a számára, akiknek nagyon fontos az ultrasekély, teljes átfedésű talajművelés, a Horsch az idei szezontól egy új kapát tud biztosítani: ez a TerraCut, egy 40 cm széles, nagyon sekély állású kapa, amelyet bármely Horsch kultivátor-kapaszárra szerelhetünk. A tarlóápolást, amennyiben nem kémiai úton történik, a Terrano segítségével tökéletesen el lehet végezni. A mélységgel a talajnedvesség-állapot szerint játsszunk! Azt tartsuk szem előtt, hogy amikor lejöttünk a földről, akkor vetőmagágy minőségű talajfelszínt hagyjunk magunk mögött! Ebben az esetben bármi következik is be, nem tud nagy meglepetést okozni. Mellőzzük a talaj felesleges bolygatását! Amennyiben a földet mélyen műveltük, a szármaradványok egyenletesebb bekeverése érdekében zárjuk is le jól! Ne legyen légüres zárvány a talajban! Abban az esetben, ha nagyon nehéz talajokon dolgozunk, és a Terrano saját hengere nem elég, akkor az Optipack SD hengert is vontathatjuk.

 

TerraCut kapa ultrasekély művelése
TerraCut kapa ultrasekély művelése

Terrano GX Winterpacker
Terrano GX Winterpacker

 

A Terrano legújabb változata, a Terrano GX úgy lett kitalálva, hogy a késő őszi alapművelést is el lehessen vele végezni. Amikor már csak az eke tud dolgozni, még a Terrano GX is tud menni, és a hengerek nem fognak beragadni, ugyanis egy WinterPacker henger is készült. A Terranóval a talajművelésen kívül az alapműtrágya bejuttatását is el tudjuk végezni. A műtrágyát a Partner tartályból adagoljuk! A 2800 l-es tartály osztott kivitelű, így két fajta műtrágyát is ki tudunk juttatni, és már közelítünk is a precíziós gazdálkodás irányába.

Az Axiál Kft.-nél elindult már az előrendelési szezon, így aki kedvezményt is szeretne aratni, jó időben jó helyen járva, azt gond nélkül megteheti.

A Terrano az egyik leguniverzálisabb kultivátorcsalád, amellyel a sekély és középmély, intenzív talajművelést biztonságosan tudjuk végezni.

 

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN • 30-7430302