fbpx

Csökken a csőd: egyre stabilabb a mezőgazdaság

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 08.

Évről évre javul a hazai mezőgazdaság állapota. Ennél jobban már csak az ingatlanbiznisz teljesít, de ha így megy tovább…

 

ember, szántóföld
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

A legkedvezőbb

Az utóbbi 7 évben folyamatosan javul a nemzetgazdaság összesített csődrátája – és javul benne a mezőgazdasági ágazat eladósodottsági mutatója is. A nemzetgazdasági átlag 2020-ban 1,5 százalékra csökkent, ám benne az agrárium még jobban teljesített: az ágazat 1,3 százalékos csődrátaértéke a legkedvezőbbnek számított. (Az ágazati ráta a csődeljárás alatt lévő és az egy éve még működő társas cégek százalékos arányát mutatja. A csődtára-mutató arra is utal, hogy az adott ágazatban pénzügyileg mennyire stabilak a cégek, mennyire vannak eladósodva, s mik a jellemző tendenciák e téren.)

 

grafikon

 

3,6-ról javult 1,3-ra

A nemzetgazdaság szakágazatai között egyébként a legkevésbé eladósodott ágazatnak továbbra is az ingatlanpiac minősül – tette hozzá az AKI minapi jelentése. Ott az ágazat csődrátája 1 százalékot tett ki a tavalyi év első felében, míg a legeladósodottabb ágazat változatlanul az építőipar volt (2,5 százalékos csődrátával). A mezőgazdaság legutóbbi, idei első félévi minősítése alapján a trend követi az elmúlt 7 év tendenciáját. A legrosszabb év a 2014-es volt, amikor az agrárium csődrátája 3 százalék felett volt (sőt, a 4. negyedévben elérte a 3,6-ot).