fbpx

Zöldbe borulnak a települések

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 20.

A rendszerváltozás óta nem volt Magyarországon olyan fásítási kezdeményezés, ami annyi települést mozgatott volna meg, mint az Agrárminisztérium Településfásítási programja – mondta Nagy István agrárminiszter a tárca csütörtöki közleménye szerint.

A miniszter közölte: országszerte 475 településen ültetnek el összesen több mint 12 ezer sorfát az őszi és a jövő tavaszi időszakban. A településfásítást a 2019-ben kezdődött Országfásítási program részeként indította az agrártárca 2020 júniusában. A kezdeményezés célja kettős, egyrészt hozzájárul a 10 ezer lakosnál kisebb lélekszámú települések levegőminőségének és életkörülményeinek javításához, a zöldterületek bővüléséhez, másrészt a Vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló, az önkormányzatok számára is elérhető erdészeti támogatásokra is felhívja a figyelmet.

 

csemeték
Csemeték (Forrás: orszagfasitas.hu)

 

Nagy István a fásítás mellett az erdősítés fontosságáról is beszélt. Úgy fogalmazott: az erdők megmaradása és gyarapodása jövőnk záloga. Védelmükkel biztosítani tudjuk a biológiai sokféleség megőrzését, az ország környezeti állapotának javulását, és így az egészséges élelmiszerek előállítását. A Mezőhír itt írt róla, hogy a VP5-8.2.1-16 kódszámú, „Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” című felhívás első benyújtási szakasza november 16-án nyílt és idén év végén zárul, majd jövőre még négy szakaszban bírálják el a beérkezett kérelmeket. A telepítéshez és az első kivéthez megemelt összegeket társított a szaktárca.

Forrás: MTI