fbpx

Amennyivel nőtt a terület, annyival csökkent az össztermés

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 20.

Hiába az erőteljes területnövelés Európában, kisebb lett a napraforgótermés, mint tavaly volt. Sőt, a sokéves átlagtól is messze vagyunk.

 

napraforgó

 

A legnagyobb terméscsökkenést éppen Európa legnagyobb termelője, Románia élte meg, de a bolgároknál is nagyok voltak a veszteségek az aszály miatt. Másutt, például Francia- és Spanyolországban kedvezőbben alakultak az időjárási viszonyok, és a tavalyinál jobbak lettek a hozamok. Az összeurópai egyenleg azonban így is negatív lett – számol be az olaj- és fehérjenövény-termelők szövetsége, az UFOP.

 

Napraforgótermelés az EU-27 területén

 

Az EU Bizottság becslése szerint mintegy 8,9 millió tonna napraforgómag termett idén a közösség területén, 13,4 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Megjegyezzük: Ukrajnában is rosszabb az idei termés, ez pedig az egész világpiacra azonnali hatást gyakorolt. Európában sokáig bizakodóak voltak az elemzők. A növény termőterülete egy év alatt 2,4 százalékkal bővült, elérte a 4,4 millió hektárt, és 6 százalékkal meghaladta az ötéves átlagot. Az össztermés ezzel szemben nemhogy nem lett 6 százalékkal jobb, de éppen ennyivel lett kevesebb az ötéves átlagnál! Az uniós átlaghozam mindössze 2 t/ha lett, 16 százalékkal gyengébb a tavalyinál és 11 százalékkal a sokévinél. Az európai feldolgozóknak a futó gazdasági évben több import magra lesz szükségük, viszont az orosz és ukrán kaszat is extrém drága.