fbpx

Kisüzemi pályázat: másfél hét a kérelem benyújtására

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 06.

32,5 milliárd forint áll rendelkezésre a kisüzemek fejlesztésére, ebből egy-egy pályázó 15 ezer eurót (5,4 millió forintot) kaphat. A pályázati ablak október 18-án zárul, de pánikra semmi ok, a kérelem május végéig még háromszor beadható.

 

fahasítás
Kérelmezőnként 5,4 millió forint segíti a mikrovállalkozók fejlődését (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Bár elviekben hétfőtől lehetett volna pályázni az újdonsült kisüzem-fejlesztési kiírásra, annak felhívása csak, ma szerdán jelent meg. Pánikra azonban semmi ok, a kérelem május végéig még háromszor beadható.

 

Elvárások

A projekt kizárólag a Vidékfejlesztési Programban meghatározott vidéki térségekben valósítható meg. A pályázó üzemméretének 3000 és 6000 euró STÉ közé kell esnie (teljes lezárt üzleti év alapján). Családi gazdaságok esetében a pályázatot benyújtó gazdálkodó területalapú támogatási (TERA) kérelme alapján számolják az üzemméretet. Elvárás, hogy a kedvezményezettek a projekt 5 éve alatt megőrizzék őstermelői/mikrovállalkozói státuszukat, de a támogató okirat hatálybalépésétől számított 4. év végére üzemméretük meghaladja a 6000 euró STÉ-t.

A projekt végrehajtására 15 ezer eurót (5,4 millió forintot) kapnak két részletben. Az összeg 75%-át a támogatói okirat hatályba lépésekor utalják ki, a fennmaradó 25%-ot pedig a záró kifizetési kérelem benyújtásakor, a vállalt célok végrehajtását követően. Összesen 32,5 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére.

 

Nyerési esélyek

A kedvezményezettek a gazdasági tevékenységükhöz kapcsolódó eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra fordíthatják a támogatást. A pályázat bírálatakor 65 pontot ér az üzleti terv minősége, tehát erre kell nagy hangsúlyt fektetni.

 

Előnyt élveznek azok, akik

  • már legalább négy éve folytatnak mezőgazdasági/élelmiszeripari tevékenységet, és
  • a munkaigényes kertészetben, állattenyésztésben vagy élelmiszer-feldolgozásban terveznek továbblépni, valamint
  • terveiket megvalósítható pénzügyi tervvel tudják alátámasztani.

A pályázat legközelebb december első felében, majd 2022. február közepétől a hó végéig és május közepétől a hó végéig lesz nyitva. Aki teljes lezárt üzleti év hiányában nem tud indulni 2021-ben, az jövőre még beadhatja a pályázatát. Eddig 3400 pályázó kapott támogató okiratot, több mint 18,5 milliárd forint forrást elnyerve.

 

Lásd még a témában: No para: minden támogatható kisüzemi pályázat nyerni fog.