fbpx

Elszállnak az árak, betiltotta a miniszter a gabonaexportunkat

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 04.

Az áremelkedések miatt intézkedett a magyar agrárminiszter: Ukrajna elleni orosz agresszió okozta várható áremelkedések miatt betiltja a gabonakivitelt a kormány.

Minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt – mondta pénteken az RTL Híradónak Nagy István. A hírt közlő Agrárágazat azt írja, hogy az agrárminiszter közlése szerint még pénteken (március 4-én) kiadják az erről szóló kormányrendeletet. Nagy István elmondása szerint minden gabona kivitelét megtiltják Magyarország területéről, miután a gabona ára emelkedésnek indult a tőzsdéken. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, és az ország ellen indított orosz háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett.

Emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog az ukrán háború miatt, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre – erősítette meg a hírt az Index.hu.

Hogy a háború – illetve február közepén még „csak” a háborús fenyegetés önmagában is – emeli majd az árakat, arról ebben a cikkben írtunk részletesebben.