fbpx

A gabona hozza a pénzt, az állat meg viszi

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 29.

Nagyon rosszul fizetett a „bőrbe kötött” gabona 2020-ban, és a trendnek sajnos nincs vége. A külkereskedelem számai ugyanarról mesélnek, mint az üzemi tapasztalat. Agrárexportunk aktívumát megint a kukoricának, búzának köszönhetjük, nem az ezeket fogyasztó állatoknak.

 

penz buza

A gabonával együtt a hasznot is felejthetjük? (forrás: images.pexels.com)

Agrárosodik az ország

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 7167 millió eurót, behozatalának értéke 4724 millió eurót tett ki 2020 első három negyedévében. Az agrár-külkereskedelem aktívuma 2443 millió euró volt, alig haladta meg a 2019-es értéket. Pedig mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekből 12,8 százalékkal nagyobb mennyiséget vittünk ki 2020 első három negyedévében. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből ezzel együtt harmadik éve emelkedik. 2020 első három negyedévében már 9,5 százalékot tett ki.

 

agrarexport

 

Szomorú számok az abrakfogyasztóknál

A legnagyobb exportérték-növekedés a gabonaféléknél jelentkezett (+209,2 millió euró), ezzel biztosítva az árucsoport első helyét a rangsorban. Nagy exportérték-csökkenéssel szembesült viszont az élőállat és a húsfélék értékesítése. Kilenc hónap alatt 26,1 ezer tonna élő sertés kivitelére és közel 54,7 ezer tonna behozatalára került sor tavaly – ennél rosszabb számokat utoljára 2017-ben láttunk. Nagyon élénk volt viszont a marhakereskedelem. 14 százalékkal több élő állat hagyta el az országot – elsősorban Törökország irányába –, mint egy évvel azelőtt. Az exportátlagár viszont 7 százalékkal csökkent. Nem így a juhoknál, ahol az exportátlagár 4 százalékkal emelkedni tudott (lásd még laptársunk cikkét a témában itt.) Mégis a 2019-ben látott kereskedelmi aktívumnál 9,3%-kal lett kisebb a végeredmény.

 

agrartermekek exportaranya

 

Hatalmas értékvesztést szenvedett el a baromfihús exportja. A baromfi részaránya a húsok exportárbevételéből 44 százalékot tesz ki, nagyon fontos exportcikkünk. 2020 első 9 hónapjában azonban 27 százalékkal kisebb értékben tudtuk a külpiacokra juttatni. A 192 millió eurós aktívum 101 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbihoz mérten. Az ágazatnak 2021-ben ismét a madárinfluenzával kell megküzdenie, és a sertéssel együtt nehéz helyzetbe kerül a magas takarmányköltségek miatt (lásd még az Agrárágazat cikkét itt).

 

baromfihus exportja

 

A gabonák billentik helyre az exportmérleget

A gabonafélék exportértéke csaknem 20 százalékkal, mennyiségüket tekintve 35,4 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. 2020 első kilenc hónapjában ezek külkereskedelmi aktívuma 1124 millió euróra (+24 százalék) nőtt az egy évvel korábbihoz mérten. A gabonafélék exportértéke a teljes agrárexporton belül 17,7 százalékot tett ki. Csaknem minden ötödik eurónk ebből származott 2020 első három negyedévében. (Lásd cikkünket a témában itt.) Legfőbb piacunk búzából és kukoricából is Olaszország és Ausztria.

Repcéből sajnos kevesebb termett, a kivitt mennyiség mintegy 18 százalékkal csökkent 2020-ban. Az ára azonban olyan magas volt, hogy az értéket tekintve csak 8 százalékkal esett az ország ebből származó bevétele. A repce közel 60 százaléka Németországba megy feldolgozásra. Napraforgóból még kevesebb jutott exportra: harmadával csökkent a kivitt mennyiség, árbevétele ennél kisebb mértékben, 21,6 százalékkal esett.

 

A NAIK AKI statisztikai jelentése számos más termékcsoportra is kiterjed, érdemes átböngészni itt.