fbpx

Terület csökkent, de a termésmennyiség nőtt

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 30.

A hazai növényházi paradicsom hajtatásterület mintegy 350 hektárra csökkent, ám a termésmennyiség jelentősen nőtt – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára az első alkalommal megrendezett „Magyar paradicsom napja” elnevezésű szakmai találkozón Mórahalmon.

Paradicsom
Egyre több paradicsomot termelünk, egyre kisebb hajtásterületen (fotó: Pixabay)

Fejlődési lehetőség előtt áll a hazai paradicsomhajtatás

Magyarországon a növényházi paradicsom hajtatásterülete mintegy 350 hektárra csökkent, ám közben a termésmennyiség jelentősen nőtt. Ebből a területből mintegy 120 hektáron már a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák.

Az elmúlt tíz évben változtak a fogyasztói igények, egyre népszerűbbek a különlegességek, például a fürtös koktélparadicsom vagy a szilvaparadicsom.

A paradicsom exportpiaca is nő, a külföldi értékesítéshez az agrártárca támogatásokat biztosít

A kertészetek korszerűsítésére-, üveg- és fóliaházak létesítésére, valamint az energiahatékonyság geotermikus energiával történő növelésére meghirdetett pályázatokon 2016-ban 138 kérelmet támogattak, mintegy 18 milliárd forint mértékben. Kertészeti gépbeszerzésekre csaknem 22 milliárd forintot biztosítottak a több mint 3500 pályázó részére.

A 2020-ban meghirdetett pályázatok kapcsán 322 kertészeti üzem korszerűsítését támogatták csaknem 70 milliárd forinttal. A kisebb méretű kertészeti üzemek fejlesztésre, gépek beszerzése az utolsó pályázati szakaszban 2250 pályázati kérelem érkezett, és csaknem 27 milliárd forint forráslekötés történt.

Sokat segíthet az ágazatnak az öntözésfejlesztési pályázat is, idén még könnyebb pályázni a témában, mint 2023-tól, jövőre is biztosítottak azonban a források a közös agrárpolitikában és ennek nemzeti támogatásában.

Továbbra is támogatott a termelői csoportok megalakulása, de jut a forrásból a díszkertészeti kisvállalkozásokra, valamint a zöld beruházásokra is. Utóbbinál cél az üzemek energia-önellátásának növelése és az energiafüggőség csökkentése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások felhasználásának ösztönzése, a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiafelhasználás csökkentése.

További cél a generációs megújulás is, és ezért újabb ösztönzőket indítanak fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására, beruházásaik segítésére és a generáció megújulással történő gazdaságátadásokra.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc