fbpx

A gyermek természet iránti vonzalmának kialakítása – most

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 22.

A vácrátóti botanikus kert fesztiváljára várják a gyerekeket és szüleiket egész napos programmal, melynek középpontjában a természet megismerése áll.

 

Mezőgazdaság, ökológia, természet, gyermek nevelés
Fontos a gyermekek természet iránti vonzalmának kialakítása (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Ingyenes ökológiai és kulturális programok

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) augusztus végén „A Kert a köbön” (KÖB) projekt záróeseményén egész napos tematikus programokkal, interaktív foglalkozásokkal, előadásokkal és moderált beszélgetésekkel, gyerekeknek szánt művészeti, tudományos és irodalmi tevékenységekkel, valamint hazai együttesek koncertjeivel várják a közönséget – hívják fel az érdeklődők figyelmét a szervezők.

A kutatók az általuk szervezett játékok, élményséták és kiállítások segítségével bemutatják a természet akusztikus világát, a kunhalmokat és a hagyományos ökológiai tudást, valamint körbejárják az erdőökológia fontos kérdéseit is.

 

Ízelítő a konkrét programokból

  • A fesztivál tudományos programja az éjszakai denevérhang-vadászattól egy pásztorcsalád bemutatkozásán át egészen a tudományos erdőmérésekig terjed.
  • Az esti koncerteken fellép az Aurevoir, Szabó Balázs Bandája, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint.

A tudományos programokon és az esti koncerteken a vendégek ingyenesen vehetnek részt, csupán az általános kerti belépő megvásárlása szükséges. A szervezők jegyelővételt javasolnak.

A rendezvény 2021. augusztus 27-29. között látogatható.

 

Mezőgazdaság, ökológia, természet, gyermek nevelés
Már óvodában is téma a természet, a környezettudatosság (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Kert a köbön

Az ÖK az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) klímavédelmi jelentése után még aktívabban fordul a társadalomhoz azért, hogy közelebb hozza a lakossághoz az ökológia fontos kérdéseit, segítse a hétköznapi embereket a fenntarthatóság, a biológiai sokféleség és a klímaváltozás alapvető kérdéseinek megértésében.

A három kutatóintézetet tömörítő központ idén nyáron ezért „Kert a köbön” címmel programsorozatot indított útjára, amely a kultúra és a tudománykommunikáció eszközeivel szolgálja ezt a célt. A kutatók a szélesebb társadalom megszólítása érdekében valódi élmények közvetítésével törekednek az ökológiai rendszerek láttatására és megszerettetésére, betekintést nyújtva a kutatói műhelymunkába.

„Az első barlangrajzok elkészítése óta alapvető vágya az embernek a természet megismerése, ahogy az is, hogy környezetével való kapcsolatát művészien írja le. A mai világban végbemenő folyamatok érdemi megértéséhez és a fenntarthatóság holisztikus szemléletének kialakításához továbbra is szükség van a tudományos tudás és a kultúra összekapcsolására” – összegezte a projekt küldetését Garamszegi László Zsolt, az ÖK megbízott főigazgatója.

 

Forrás: ELKH