A Mondelēz tovább bővíti búzatermesztési programját

Írta: MezőHír-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 09.

A Magyarországon elsősorban a Győri Édes kekszekről híres Mondelēz International azt tervezi, hogy 2022 végéig minden európai kekszmárkáját a biológiai sokféleségen és a fenntartható környezetvédelmi gyakorlaton alapuló Harmony program keretében termelt búzából készíti.

Gabona
A Mondelēz keksztermékei egyre nagyobb arányban Harmony búzából készülnek

Európa-szerte 1500 gazda,18 malom része a programnak

Ennek érdekében tavaly már az Európában gyártott kekszeinek 91 százalékához használt a fenntartható búzatermesztési programja keretében előállított alapanyagot. Az idei év végére szóló célkitűzés érinti majd a magyarok egyik legkedveltebb kekszmárkájaként ismert Győri Édes termékeket, valamint a Pilóta, Háztartási és Albert kekszeket.

A biológiai sokféleséget és a helyes környezetvédelmi gyakorlatokat támogató Harmony Programot bő 10 éve, Franciaországban indították el az európai búzatermesztésben. A kezdeményezés a helyi gazdálkodókkal kötött partnerségre épül, akik földrajzilag a lehető legközelebb találhatók a kekszgyárakhoz, és prémiumot kapnak, ha megfelelnek a program szigorú fenntarthatósági feltételeinek. A gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, mérsékelniük a növényvédő szerek és a műtrágya használatát, megőrizni a vizek és a talaj természetes állapotát, valamint biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget.

A Harmony Programban mára több mint 1500 gazda és 18 malom vesz részt Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. Hazánkban 2019-benvetettek először Harmony búzát.

Gazdagodó biológiai sokféleség

– A világ legnagyobb kekszgyártójaként felelősséggel tartozunk a bolygónk és a természet védelméért, valamint a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzéséért. A Harmony Program további bővítése a teljes magyarországi kekszgyártásunkat érinti, ami ügyfeleink és fogyasztóink számára jól mutatja elkötelezettségünket a minőségi és egyben fenntartható módon előállított termékek iránt. Keksztermékeink egyre nagyobb arányban Harmony búzából készülnek, és ehhez most a Győri Édes is csatlakozott – mondta Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezetője.

Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezetője
„…felelősséggel tartozunk a bolygónk és a természet védelméért, valamint a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzéséért”

A 35 fenntartható búzatermesztési gyakorlatot összefoglaló Harmony Programot a Mondelēz International nonprofit szervezetekkel, mezőgazdasági és környezetvédelmi szakemberekkel, valamint termelőkkel együtt fejlesztette ki. A programban részt vevő gazdáknak biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget, és földjeik 3 százalékának virágos rétként a beporzókat kell táplálniuk. A program által létrehozott ökológiai élőhelyek tökéletes környezetet és táplálékot biztosítanak az élősködők elleni küzdelemben kulcsfontosságú rovarok számára is. A gazdagabb biológiai sokféleség pedig egyúttal életképesebb és ellenállóbb környezetet eredményez.

A szakértők számtalan adaton és mérőszámon keresztül rendszeresen vizsgálják, hogy a gazdálkodók betartják-e a program előírásait. Minden évben a malmok és a silók 100 százalékát, illetve a gazdák 10 százalékát auditálják, így 2021-ben legutóbb összesen 310 auditot végeztek. A programban résztvevő partnerek 1810 hektár védett földterülettel járultak hozzá a biológiai sokféleség növeléséhez Európában.

Fontos és folytatandó

„Azért léptem be a Harmony Programba, mert a természet védelme kiemelten fontos számomra, és máris sok hasznos dolgot tanultam. Büszke vagyok rá, hogy kiváló minőségű és fenntartható módon előállított alapanyaggal járulhatok hozzá olyan termékek előállításához, mint a közkedvelt Győri Édes” – mondta Szalai András, a Rábca Agártechnika Kft. tulajdonosa.

A program folytatásaként a Mondelēz International a Harmony szállítói lánc mentén szeretne minél nagyobb mértékben hozzájárulni a 2050-re tervezett nettó zéró kibocsátás eléréséhez, valamint biztosítani, hogy a vállalat továbbra is vezető szerepet vállal az európai biodiverzitás megőrzésében, az éves Snacking Made Right riportban kiemelt célkitűzésekkel összhangban.

A 35 fenntartható búzatermesztési gyakorlatot összefoglaló Harmony Programot a Mondelēz International nonprofit szervezetekkel, mezőgazdasági és környezetvédelmi szakemberekkel, valamint termelőkkel együtt fejlesztette ki. A programban részt vevő gazdáknak biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget, és földjeik 3 százalékának virágos rétként a beporzókat kell táplálniuk. A program által létrehozott ökológiai élőhelyek tökéletes környezetet és táplálékot biztosítanak az élősködők elleni küzdelemben kulcsfontosságú rovarok számára is. A gazdagabb biológiai sokféleség pedig egyúttal életképesebb és ellenállóbb környezetet eredményez.

A szakértők számtalan adaton és mérőszámon keresztül rendszeresen vizsgálják, hogy a gazdálkodók betartják-e a program előírásait. Minden évben a malmok és a silók 100 százalékát, illetve a gazdák 10 százalékát auditálják, így 2021-ben legutóbb összesen 310 auditot végeztek. A programban résztvevő partnerek 1810 hektár védett földterülettel járultak hozzá a biológiai sokféleség növeléséhez Európában.

Fontos és folytatandó

„Azért léptem be a Harmony Programba, mert a természet védelme kiemelten fontos számomra, és máris sok hasznos dolgot tanultam. Büszke vagyok rá, hogy kiváló minőségű és fenntartható módon előállított alapanyaggal járulhatok hozzá olyan termékek előállításához, mint a közkedvelt Győri Édes” – mondta Szalai András, a Rábca Agártechnika Kft. tulajdonosa.

A program folytatásaként a Mondelēz International a Harmony szállítói lánc mentén szeretne minél nagyobb mértékben hozzájárulni a 2050-re tervezett nettó zéró kibocsátás eléréséhez, valamint biztosítani, hogy a vállalat továbbra is vezető szerepet vállal az európai biodiverzitás megőrzésében, az éves Snacking Made Right riportban kiemelt célkitűzésekkel összhangban.

FORRÁS: MONDELÊZ