fbpx

Brutálisan bezuhant a traktorok és kombájnok forgalma

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 19.

2023 nyarától érezzük a recessziót, ami mindenkit kivárásra késztet. A gazdaságvezetők elhalasztották a gépvásárlásokat. A gépforgalmazók bevételkiesését nem ellensúlyozza az, hogy alkatrészekre 6 százalékkal többet kellett költeniük a gazdálkodóknak – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) számaiból.

talajművelés
Kevesebb lóerőre futotta az év elején (fotó: Horizont Média)

2024-ben a géppiac tovább zsugorodott, idén márciusig 56 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági gépekre kiadott összeg az egy évvel korábbihoz képest. A mezőgazdasági vállalkozások 39,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket, míg alkatrészekre 19,8 milliárd forintot fordítottak. (Lásd még: Befagyott a mezőgéppiac.) A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett arra is szükség van, hogy a gazdálkodás ismét nyereséges legyen.

Fele annyi traktor fogyott, abból is csak a kisebb

A legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a gabonakombájnok piacát érintette. Ez azért szomorú, mert hagyományosan ezek termelik a legtöbb bevételt a mezőgépgyártóknak, -forgalmazóknak. Az eladott traktorok száma csaknem megfeleződött (a korábbi darabszám 54%-ára esett), értékben pedig a 40 százalékára zsugorodott a kereslet. A gazdálkodók ugyanis nemcsak kevés traktort vásároltak, hanem abból is a kisebbet.

Az 50 LE alatti traktorok kivételével valamennyi teljesítménykategóriában jelentősen visszaesett a kereslet. A 100 LE alatti traktorok a teljes traktorértékesítés felét adták 2024 első három hónapjában, míg egy évvel korábban csak a 28 százalékát. Élesen jelzi a fizetőképes kereslet csökkenését, hogy most nem futotta a lóerőkre.

Ötödére zsugorodott a kombájnpiac

A legnagyobb mértékű zuhanás a gabonakombájnok piacát érintette A gabonakombájn-piac 82 százalékkal esett vissza, mindösszesen 18 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba. Darabszámra és értékre is a korábbi érték 18 százaléka alá esett a kombájnforgalom. A szemenként vető gépek sem jártak sokkal jobban: harmadára csökkent az eladott gépmennyiség és negyedére a forgalmazott érték. A bálázók beszerzését is látványosan elodázták a gazdaságok (-77%). Csupán egyetlen gép lóg ki a sorból: szárzúzókból 50 százalékkal több talált gazdára.

mezőgépek értékesítése
Forrás: AKI

További részletek itt.