fbpx

A nyári sekély tarlóhántás energiatakarékos eszközei

Írta: MezőHír-2021/08. lapszám cikke - 2021 augusztus 12.

A nyári időszakok egyre melegebbek. Nem kell messze menni példával, elég csak az idei folytonos 40 fokos, perzselő forróságot említeni. Ez már nemcsak a térségünket sújtja évek óta hanem, olyan kontinensrészeket is, amelyek korábban sosem éltek meg ehhez hasonló éghajlatváltozást. Ilyen körülmények között a nyári tarlóhántással egyre inkább alkalmazkodni kell a megváltozott éghajlati viszonyokhoz, és törekedni kell a nedvességmegtartó művelésre.

 

Ennek egyik módja munkamélység csökkentése lehet. Ha már nagy a szárazság, és nem várható csapadék, akkor egy sekély talajkezelés megszakíthatja a talaj kapillárisait, és késleltetheti a mélyebb talajrétegek további kiszáradását. Ha sekélyen, csak száraz talajban végzünk tarlóhántást, akkor a megművelt felső sekély rétegben maradt minimálisan kevés maradék nedvesség nem fogja elősegíteni a betakarításkor kihullott gabonamagok vagy a gyomnövények magjainak csírázását. Ha a felaprított tarlómaradványokkal folyamatos a talajtakarás, akkor alatta alacsony nedvességtartalom mellett is képes mikroklíma kialakulni. Az utóbbi évtizedben számos energiatakarékos üzemeltetési költségű technikai megoldás jelent meg a nyári sekély, 5 cm munkamélységű tarlóhántás költségtakarékos, nagy területteljesítményű, hatékony megvalósítására. Ezeken kívül a régóta széles körben alkalmazott talajművelő gépek között is van olyan konstrukció, amely többcélú felhasználási területű és alkalmas a nyári tarlóápolási munkák energiatakarékos művelésére is.

 

Könnyű vázszerkezetű szántóföldi kultivátorok

Egyre több gyártó kínálatában jelenik meg a könnyű vázszerkezetű, sekélyen dolgozó, erősített rugós kapákkal szerelt függesztett szántóföldi kultivátor. Ezek külsőre leginkább egy rugóskapás magágykészítőre hasonlító eszközök. Az ilyen könnyű vázszerkezetű konstrukciók úttörőjének számít a Güttler SuperMaxx.

 

supermaxx güttler
A könnyű vázszerkezetű szántóföldi kultivátorok között úttörőnek számít a Güttler SuperMaxx

 

A lassan egy évtizede elérhető eszköz konstrukciós felépítése jól példázza, milyennek kell lennie egy többcélú univerzális talajművelőnek, amellyel többek között a nyári tarlóhántási munkák is költségtakarékosan végezhetők. A könnyű szerkezetű váznak köszönhetően kisebb erőgépekkel is üzembiztosan használható. Az erős kapákkal optimálisan tudjuk elvégezni a nyári, sekély tarlóhántást, ami üzemanyag-takarékosabb megoldást jelent, mint a hagyományos tarlóhántási technológiák. A sekély munkamélység és a nagy munkaszélesség miatt a fajlagos üzemanyag-felhasználási költségek kisebbek. A gyártó tájékoztatása szerint az 5 méteres verzió működtetéséhez nincsen nagyobb vonóerőre szükség, mint amit egy 3 méteres nehézkultivátor igényel, üzemanyag-fogyasztásban pedig ugyanannyi területet feleannyi költséggel művel meg, mintha ezt nehézkultivátorral végeznénk.

 

supermaxx güttler
A segédrugós megoldás magas rezgésszámú vibrációt biztosít a kapatagoknak, amelyek nedves körülmények között is optimális munkát végeznek

 

A többsoros kapaelrendezésnek (5, ill. 7) és a jelentős gerendelymagasságnak köszönhetően nagy a gép átömlési keresztmetszete, így nagyobb szármaradvány esetén sem tömődik el. Az agresszív kapatagok „légkalapácshoz” hasonló módon működnek, még a száraz, kemény talajokba is biztonságosan belehúzzák magukat. A segédrugós megoldás a kapatagoknak magas rezgésszámú vibrációt biztosít, aminek hatékony porhanyító, keverő hatása van, így nedves körülmények között is optimális munkát végeznek, akár 15 cm-es munkamélységig. Jelenleg 3, 7, 9 és 12 méteres munkaszélességben érhető el, hazai gyártásból.

 

A láncos tárcsa a sekélyművelésúj eszköze

A koncepció Ausztráliából származik, ott több évtizedes múltja van már, és a Kelly Engineering nevéhez kötődik. A tengelyek vagy gerendelyek helyett a tárcsák átlósan egy láncon helyezkednek el, ami minimális munkamélység mellett nagyon jó talajkövetést tesz lehetővé. A láncok ferde irányú elrendezésének köszönhetően a tárcsák nemcsak bekeverik a tarlómaradványokat, hanem szétzúzzák a növényi maradványokat, és ezért alkalmasak a kukoricatarló művelésére is (kukoricamoly elleni védekezés).

 

fliegl láncos tárcsa
Európai művelőeszköz-újdonság a Fliegl láncos tárcsás boronája (fotó: https://agro-center.de/)

 

Nagyon sokáig csak a tengerentúli gazdák élvezhették ennek a megszokottól eltérő tárcsásborona-konstrukciónak az előnyeit. 1-2 éve már azonban Nyugat-Európában is elérhető az ausztrál konstrukció, viszont európai gyártású széles körben elérhető gép eddig nem volt. Tavaly ősszel viszont a Fliegl egy új láncos tárcsás boronát mutatott be, és idén már a mezőfalvai gépshow-n gyakorlat közben, a magyar gazdák is megismerhették ennek az érdekes, előremutató konstrukciónak a munkáját. A szerkezet egy kereszt formájú vázból áll, amelynek négy nyitott oldala edzett acélból készült, éles peremű láncos tárcsákkal felszerelve. A kopásálló tárcsák átmérője 350 mm, az ezek közötti távolság pedig 130 mm. Tengely vagy gerendely helyett a tárcsák egy láncon helyezkednek el, ami minimális munkamélység mellett nagyon jó talajkövetést tesz lehetővé. A láncok ferde irányú elrendezése miatt a tárcsák nemcsak bekeverik a tarlómaradványokat, hanem szétzúzzák a növényi maradványokat.

 

fliegl láncos tárcsa
A Fliegl láncos tárcsás borona munkájának látványa önmagáért beszél (fotó: https://agro-center.de/)

 

A legkeményebb betakarítási szármellékterméket is jelentősen nagyobb erővel aprítják fel, mint a klasszikus tárcsás boronák. A hidraulikus láncfeszítésnek és a hidraulikusan állítható vázmagasságnak köszönhetően könnyedén és egyszerűen beállítható az eszköz a különféle talajviszonyokhoz.

A közel 7 méteres munkaszélességgel bíró munkagép teljes hossza 9,6 méter, amelyhez minimum 160 LE-s erőgép használata ajánlott. Az ideális munkasebesség kb. 15–18 km/h. A tárcsás boronát az erőgép hátsó CAT II-s csatlakozásával tudjuk felkapcsolni, valamint 3 pár kettős működésű hidraulikus csatlakozó szükséges; egy pár az emelésért, egy a lenyitásért és egy a láncfeszítésért. Ezeknek köszönhetően rendkívül nagy, óránként akár 12 hektáros teljesítménnyel bír, mindezt kis, kb. 3,5 l/ha üzemanyagigénnyel.

 

ásóborona
Az erózió veszélye az ásóborona alkalmazásánál csekély, mivel a tarlón laza és szilárd talajterületek váltakoznak (fotó: https://tumeagri.fi)

 

Az ásóboronát elfeledtük, pedig nálunk nagy hagyománya van

A hazai mezőgazdaság szerkezetváltás előtti időszakának egyik széles körben alkalmazott talajművelő eszköze volt az ásóborona. Itthon egykoron hazai gyártásból igen széles kínálat volt ásóboronákból, de erre ma sem panaszkodhat a piac. Viszont az alkalmazása visszaesett, pedig nemcsak a magágykészítésben lehet fontos szerepe, hanem a nyári sekély tarlóhántásban is. Az ásóboronával való tarlóhántás után az álló tarlómaradványok aránya több, mint például a láncos tárcsás borona vagy a szántóföldi kultivátor után, de ez optimális időjárás esetén a talajközeli mikroklíma kialakítását segítheti. Az erózió veszélye az ásóborona alkalmazásánál csekély, mivel a tarlón laza és szilárd talajterületek váltakoznak, és a földbe beleszúró kések jó vízfelvételt biztosítanak.

 

ásóborona
Az ásóboronák magas munkasebesség és nagy területteljesítmény mellett alacsonyabb költséggel üzemeltethetők (fotó: https://gepmax.hu/)

 

Az ásóboronák – optimálisan kiválasztott munkaszélesség esetén – magas munkasebesség és nagy területteljesítmény mellett alacsonyabb költséggel üzemeltethetők, mint a nehézkultivátorok vagy a rövidtárcsák. Itthon a hazai gyártású, függesztett és vontatott típusú ásóboronákból is egyaránt hatalmas a kínálat. 1,6 métertől egészen 8,4 méterig szinte nincs olyan munkaszélesség vagy traktorméret, amelyhez ne találná meg a gazda az ideális modellt. Mint ahogy összeállításunkból is kitűnik, az utóbbi időszakban a megváltozott időjárási körülményekhez igazodva számos, a hagyományostól eltérő, energiatakarékos, a megváltozott agrotechnikai igényeket optimálisan kielégítő talajművelőgép-konstrukció jelent meg. Ezek az eszközök a nyári sekély tarlóhántás hatékony és költségtakarékos megvalósítása mellett a termesztéstechnológiák egyéb talajművelési feladatainál is jól alkalmazhatók.

 

szerző: Farkas Imre