fbpx

Újdonságok és gyárbővítés a Väderstadnál

Írta: Fodor Mihály - 2024 július 06.

A közelmúltban a magyarországi leányvállalat meghívásából részt vehettünk a Väderstad nemzetközi sajtótájékoztatóján a vállalat svédországi központjában. A világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata az ágazat jelenlegi problémái ellenére is nagyon komoly bővítésben és fejlesztésben gondolkodik, amiről mi is meggyőződhettünk a rendezvény bemutatói során.

gyár

A Väderstad bővíti gyárát, és 10 000 gépre növeli gyártókapacitását

Jelenleg a teljes mezőgazdasági ágazat nehézségekkel küzd. A gabonaárak csökkentek, a kamatlábak magasak, a geopolitikai konfliktusok és az éghajlatváltozás miatt megnőtt a bizonytalanság.

A hatásoktól a Väderstad sem mentesül. Előre tekintve azonban továbbra is pozitív hosszútávú fejlődést látunk a mezőgazdaság egésze és a Väderstad vállalat számára.

A kereslethez igazodó termelési kapacitás biztosítása érdekében 2023-ban megkezdődött a Väderstadban található gyár további 12 600 négyzetméterrel történő bővítése. Ez a beruházás most befejeződött. Az új egységet 2024 második felében helyezik teljes mértékben üzembe, és új festőrészleget, valamint további összeszerelő sorokat foglal magában. A cél az, hogy a jövőben Väderstadban akár évi 10 000 gépet állítsanak elő.

– A Väderstadban lévő gyárunk további bővítése összhangban van a hosszútávú növekedési céljainkkal, és mind ügyfeleink, mind kereskedőink számára előnyös lesz, mely idővel több munkalehetőséget teremt, valamint hatékonyabb termelési folyamatot eredményez – mondta Henrik Gilstring, a Väderstad Group vezérigazgatója.

Az építési munkálatok befejeződtek, és megkezdődik az új részleg felszerelése és kialakítása a Proceed és a Tempo termékcsalád új összeszerelő soraival, valamint egy vadonatúj festőállomással. A tervek szerint teljes használatba mindez 2025-ben kerül.

Új Carrier 925 három CrossCutter Disc sorral szerelt változata
Új Carrier 925 három CrossCutter Disc sorral szerelt változata

– Az elmúlt néhány évben számos új terméket vezettünk be az európai és a nemzetközi piacra, mint például az új Proceed koncepciót és a Seed Hawk 600-900C-t, melyeket 2025-ben kezdünk gyártani. Ez a gyárbővítés segíteni fog nekünk abban, hogy megfeleljünk az új termékek iránti keresletbővülésnek. A Väderstadban található gyár jelenleg az összes globális értékesítési régió számára gyárt gépeket, kivéve Észak-Amerikát, ahol a termelés nagy része a kanadai Langbankban és az Egyesült Államokban folyik. A gyárbővítés befejezésével a Väderstadban található teljes gyártási terület mintegy 70 000 m2 lesz – mondta még Henrik Gilstring.

A Väderstad TopDown 20 éves évfordulóját ünnepli2004-ben vezette be a piacra a Väderstad a TopDown-t. 2024-ben a TopDown koncepció így már 20 éves, és idén a „2024-es év mezőgazdasági gépe”, azaz a Farm Machine 2024 díjjal is jutalmazták.

2004-ben, amikor piacra léptek vele, a sokoldalúságával gyorsan sikert aratott, hiszen képes mély és sekély, valamint egy menetben történő talajművelésre. A gép 2004 óta számos frissítést kapott, és új trendet állított fel a mezőgazdaságban.

– A TopDown a világ egyik legsokoldalúbb kultivátora. Ez a sokoldalúság kulcsfontosságú a sikerhez a professzionális gazdálkodók számára, akik a talajművelési rendszerüket igényeik és körülményeik szerint optimalizálják. Büszkék vagyunk arra, hogy visszatekinthetünk a TopDown fejlődésére, és nagyon izgatottak vagyunk a jövőjét illetően. A TopDown ma éppolyan fontos eszköze a talajművelésnek, mint 2004-ben, amikor piacra dobták – emelte ki Wolfram Hastolz, a Väderstadtalajművelési termékmenedzsment igazgatója.

Tavaly novemberben az Agritechnica kiállítás során az E-Services rendszerrel felszerelt TopDown-t hirdették ki a Farm Machine 2024 díj nyerteseként, ezzel az év mezőgazdasági gépének választották talajművelési kategóriában. A díjat a 16 európai mezőgazdasági magazin szakembereiből álló zsűri ítélte meg.

– Az E-Services rendszer bevezetésével a TopDown-t egy magasabb szintre emeljük. Azáltal, hogy a talajviszonyoktól és a talajtípus változásától függően a tábla minden részén változtatni tudjuk a talajművelés mélységét és a visszatömörítés intenzitását, tovább javítjuk a munkaminőséget, miközben javítjuk a talaj egészségét, időt és költséget takarítunk meg – összegezte Wolfram Hastolz a gép előnyeit.

Új Väderstad Carrier konfiguráció a rezisztens gyomok elleni harcban

A Väderstad újabb lépéseket tesz az ultrasekély talajművelés terén is. A 2025-ös szezonra bemutatja a Carrier 925 rövidtárcsa új változatát, amely három sorban elhelyezett egyedülálló CrossCutter Disc tárcsával van felszerelve. Ez a gép fontos lépés lesz az ellenálló gyomok mechanikus gyomirtásában.

– A Carrier 925 új verziójánál a kétsoros kivitelről, ahol 12,5 cm az osztástávolság, háromsoros kivitelre tudunk váltani, ahol így mindössze 8,3 cm lesz a tárcsák közötti osztástávolság. A CrossCutter Disc-kel szerelt változatot a Väderstad az ultrasekély talajműveléshez tervezte – ismertette Wolfram Hastolz az újdonsággal kapcsolatos tudnivalókat.

A harmadik tárcsasorral és CrossCutter Disc-kel szerelt Carrier esetében a tárcsák osztástávolsága 8,3 cm-re csökken, így a talajművelés intenzitása, a finom talajréteg kialakítása és a szármaradványok bekeverése a felső talajrétegbe drasztikusan megnő. Ez pedig a főnövény betakarítása után visszamaradt és elszórt gyommagvak magasabb csírázási arányához vezet, amit a gazdálkodó egy második menetben végzett műveléssel képes felszámolni.

TopDownt
20 éve vezették be a piacra a TopDownt

A szántóföldi tesztek azt mutatják, hogy betakarítás után a Carrier új változata által létrehozott magágy elősegíti a talaj felső rétegében maradt magok csírázását, kelését. Ezenkívül a teljes kivágás és az intenzív keverés képes a kialakult növényzetet egy második menetben megszüntetni, biztosítva ezzel a szántóföldi higiéniát a következő kultúra számára.
A rezisztens gyomnövények, például az ecsetpázsit visszaszorításához a gazdák számára egyre kevesebb eszköz áll rendelkezésre, ennek érdekében kell megoldást találni a mechanikai gyomirtásra.

– A Väderstad 2017-ben alakította ki az ultrasekély talajművelés koncepcióját. 2025-ben elérkeztünk a következő lépésig, fokozva a művelés intenzitását a talaj felső rétegében. Úgy gondoljuk, hogy ez a gép fontos eszköz lesz a rezisztens gyomok, például az ecsetpázsit elleni küzdelemben – folytatta Wolfram Hastolz.

– A Carrier új, háromsoros változata kezdetben a 9,25 m széles Väderstad Carrier 925-ön kerül bevezetésre. A tervek szerint később további modellekhez is elérhető lesz. A talajviszonyoktól függően a gép a 450 mm-es CrossCutter Disc vagy a 450 mm-es CrossCutter Disc Aggressive tárcsával szerelhető fel.

A Carrier 925 három CrossCutter Disc sorral szerelt új változata 2024 októberétől lesz elérhető, az első szállítások az év végén kezdődnek.

Szerző: Fodor Mihály