fbpx

Ahol akár három kívánsága is lehet a megrendelőnek

Írta: Sándor Ildikó - 2020 május 12.

V-tárcsák és szántóföldi kultivátorok a Metalwolf Kft.-től

Egy 27 évvel ezelőtti hollandiai út határozta meg a géderlaki családi vállalkozás életét, és bár a Benelux mintára mégsem traktorfelújításba fogtak idehaza, a mezőgazdaság iránti elkötelezettség megmaradt, sőt azóta is tart.

Gépgyártás saját kútfőből

Kezdetben burgonyaszedő gépeket, majd kombinátorokat és tárcsás boronákat készítettek saját tervek alapján, mára viszont szinte teljes a munkagép-kínálatuk teljesítményben, munkaszélességben egyaránt. Elsősorban a talajlazítás, szántáselmunkálás, magágykészítés, tarlóhántás, talajlezárás és növényápolás feladataira nyújtanak megoldást, de már a forgatás nélküli művelési technológia is szerepel a kínálatukban. Cikkünkben a „V” tárcsa családjukat és a szántóföldi kultivátor kínálatukat mutatjuk be részletesebben.

Mit tud a Metalwolf V-tárcsája?

A „V” elrendezésű függesztett vagy vontatott, középnehéz vagy nehéztárcsa kínálatból, hárompont-függesztésű kivitelben, 1,3-3 m munkaszélességben összesen nyolc különböző modellt kínálnak. A széria legkisebb tagja 460 mm, míg a többi verzió 560 mm átmérőjű, alapkivitelben elöl csipkés, hátul sima élkiképzésű, 4,5 mm vastag, hosszú élettartamú spanyol Bellota lapokkal végzi az intenzív művelést.

A mellső és hátsó tárcsasorok szögállása, a csavarkötéses rögzítő pántok és a forgáspontrögzítő csavar fellazításával változtatható. A 3 m-es munkaszélességű verziót kivéve mindegyik függesztett modell rendelhető laposvaspálcás rögtörő hengerrel.

Tudta? A Metalwolf „V” tárcsáinak tengelye négyszögfuratos csapágyazású. A négyszögfuratos csapágy előnye a körfuratoshoz képest, hogy meghibásodása vagy a fűzött sor fellazulása esetén a betét együtt forog a tengellyel és távtartóval, így nem darál, nem rág bele a tengelybe és távtartóba, mint a körfuratos csapágyak.

A KVTB vontatott középnehéztárcsa széria tagjai közül a merevvázas kivitelek 2,8-4 m munkaszélességben, 7 féle méretben, míg a hidraulikusan összecsukhatóak 4,3-6,2 m munkaszélességben 6 féle méretben választhatóak. Alapkivitelben itt is 560 mm átmérőjű, elöl csipkés, hátul sima, 4,5 mm vastag tárcsák vannak felszerelve. A merev vázas verzióknál a tárcsasorok szögállása a csavarkötéses rögzítő pántok és a forgáspontrögzítő csavar fellazításával változtatható, míg az osztott, csukható vázú modelleknél egyszerűbb, gyorsabb, központi csavarorsós megoldású.

Az NVTB vontatott nehéztárcsasorozat fix vázas változatnál 2,8-4,1 m munkaszélesség között 7 féle méretből, míg a hidraulikusan csukható vázszerkezetűeknél 3,4-6,2 m művelési szélességben 9 féle méretből választhatnak a gazdák. A 610 vagy 660 mm-es átmérőjű, 6 mm vastag Bellota-tárcsák még a jelentős szármaradvánnyal borított kukoricatarlókon is jó munkaminőségben dolgoznak.

A vontatott középnehéz, illetve nehéztárcsákhoz 400 mm átmérőjű pálcás, vagy 480 mm átmérőjű ékgyűrűs henger is kérhető. Alkalmazásukkal a tárcsák által átforgatott talaj megfelelő lezárást kap, így megakadályozzuk a művelést követő talajnedvesség-veszteséget. A lezáró hengerek talajra gyakorolt nyomása csavarorsós megoldással, fokozatmentesen állítható.

Tudta? Alapkivitelben a függesztett Metalwolf-tárcsák szántóföldi művelésre alkalmasak, erdőtelepítés előkészítésére, erdőművelésre nem. Erdőművelésre a 2,2 m munkaszélességű, erősített kivitelű, lobe-tárcsalapokkal szerelt „Naco-brutal” változatot kell választanunk.

Amit egy szántóföldi kultivátornak alapból tudnia kell

A Metalwolf SZK szántóföldi kultivátorok 10-27 cm művelési mélységben tarlóhántásra, a forgatás nélküli technológiában pedig az alapművelésre is alkalmasak. A vázszerkezet tekintetében függesztett 2 kapasoros, és félig függesztett 2 ill. 3 kapasoros kialakításúak, a 2 sorba rendezett kapák 42 cm, a háromsorosak pedig 27 cm-es kapaosztással vannak a vázon elhelyezve. A kedvező kapaelosztásnak és a nagy vázmagasságnak köszönhetően az átömlési keretmetszet még jelentős szármaradvánnyal borított területeken is garantálja az eltömődésmentes munkavégzést. A kapafejek különböző méretű és kialakítású vésőorral és szárnykombináció igény szerint variálhatóak. A nyírócsavaros túlterhelés biztosítású kapaszárak dőlésszöge állítható, így még kötött talajokon is hatékony.

A kapasorok által fellazított és átforgatott talajréteget csipkés egyengetőtárcsák rendezik el. A megművelt talajréteg lezárására a függesztett változatoknál 480 mm átmérőjű ékgyűrűs henger, míg a félig függesztett típusoknál az ékgyűrűs henger vagy 600 mm mélynyomó lemezhenger választható, de mindkét hengertípus sárkaparóval szerelt. A függesztett változatok 2,5-3-4,7 m, míg a félig függesztett 2 ill. 3 kapasoros modellek 3-4,8-5,7 m munkaszélességben érhetők el. A 3 méternél szélesebb típusok hidraulikusan csukható vázszerkezetűek, szállítási pozíciójuk szélessége természetesen nem haladja meg a 3 m-t.

És jöhetnek az egyedi kívánságok is

A cég mérete, rugalmassága és szó szerint családias munkastílusa lehetővé teszi, hogy a tapasztalatokra és mérésekre alapozott, megtervezett gépet a megrendelő saját elképzelése szerint mégis felülírhatja, a gyártó pedig a felmerült és megindokolt igény alapján azt módosítani is tudja.