fbpx

Terbutilazinmentes megoldások a Syngentától

Írta: MezőHír-2023/02. lapszám cikke - 2023 február 15. -Hirdetés

Az európai növényvédő szer hatóanyag felülvizsgálatok során 2021. december 15. után a terbutilazintartalmú készítmények engedélyokirata módosult, miszerint „bármely terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni”. A döntés hátterében a talajvizek védelme áll.

Kukorica
Balra kezeletlen rész, jobbra Camix Pro-kezelés hatása parlagfűvel és egyszikű gyomokkal erősen fertőzött területen, Hetes, 2022. június 20.

A Kynetec piackutató felmérése szerint kukoricában több mint félmillió ha területen, tehát minden második hektáron használnak terbutilazintartalmú készítményt. Persze a vetésváltás miatt az érintett területek nagysága ennél kisebb, mivel azonban napraforgóban és cirokban is használnak terbutilazint, ezért szükség van arra, hogy olyan termékeket tudjunk javasolni a termelőknek, amelyek teljesen megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

A Syngenta portfóliójában már évek óta létezik olyan megoldás, amely teljes mértékben megfelel az előírásoknak. Az Elumis Bang az egyik legnagyobb hatóanyag-tartalommal rendelkező (60 g/ha nikoszulfuron + 150 g/ha mezotrion + 288 g/ha dikamba), terbutilazinmentes posztemergens kukorica-gyomirtó szer magról kelő és évelő egy-, illetve kétszikű gyomok ellen. Sikere a bevezetés óta töretlen, egyre többen használják és ismerik, illetve tartják hatásosnak. Ennek az előbbieken kívül oka a kétmenetes gyomirtás lehetősége, a hosszú tartamhatás elsősorban kétszikű gyomok ellen, a legkorszerűbb OD-formuláció, illetve a termelőbarát kisebb (5-6 ha) kiszerelés.

A javasolt technológiánk 2023-tól bővül a Camix Pro kukoricakorai posztemergens gyomirtó szerrel. A termék természetesen terbutilazinmentes. Hatóanyagai (1500 g/ha S-metolaklór + 180 g/ha mezotrion + 15 g/ha proszulfuron) nagyon hosszú tartamhatást biztosítanak magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen nemcsak takarmány-, hanem csemege- és hibridkukoricában is, ami mutatja nagyfokú szelektivitását akár ezekben a kultúrákban is. Alapvetően a korai posztemergens technológia javasolt, de lehetőség van kétmenetes gyomirtásra is. A csomag felhasználóbarát, 5 ha-os kiszerelésben lesz kapható.

A terbutilazin egy rendkívül fontos hatóanyag a kukorica és más növények gyomirtásában

Az idei évtől inkább már a takarmánykukorica posztemergens szegmensében kerül bevezetésre a PeakNik gyomirtószer-csomag. 3 hatóanyagot (50 g/ha nikoszulfuron + 220 g/ha dikamba + 15 g/ha proszulfuron) tartalmazó, klasszikus posztemergens megoldás terbutilazinmentesen. Hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomok, illetve a mezei acat ellen is. Különösen nagy előnye, hogy nem befolyásolja az utónövény-választást, lehetőség van akár érzékeny pillangós növények (szója, borsó, bab, lucerna stb.) biztonságos vetésére. Számos gyom kordában tartása miatt fontos használata. A Syngenta mindig igyekezett a legjobb termékekkel kielégíteni a termelői igényeket. Ezért alkotta meg a terbutilazinmentes megoldásokat, amelyek hatékonyságban és szelektivitásban nem maradnak el a már korábban megszokott termékek tudásával szemben. Próbálja ki a Syngenta új kukoricagyomirtószer-választó oldalát, amely segít Önnek megtalálni a legoptimálisabb kukorica-gyomirtó szert:

Szerző: Papp Zoltán Kampánymenedzser •Syngenta Kft.

Syngenta