fbpx

Van esély a 70 ezer forintos búzaárra, lesz hozzá termés is?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 14.

Az Alföld már egy hetet sem bír ki eső nélkül, cudar állapotban vannak a búzatáblák. Ahogy közeledünk a betakarításhoz, egyre több, az európai termést lefelé korrigáló jelentést fogunk látni. Az ukránok is csökkenő búzatermésről és emelkedő árakról számolnak be.

búzakalász hasban
Hasban a kalász, de kevés a víz, és a sok szívó, hámozgató kártevő (fotó: Horizont Média)

Elkezdődött az áremelkedés

Az orosz búza 8-10 dollárral drágult az elmúlt hetekben. Az ukrán búza tonnánkénti ára a hétvégére a 175 dollárra nőtt a dunai kikötőkben, míg a mélytengeri kikötőkben 170 dollárra. A romániai Konstancába 198-203 dollár (73-74 ezer Ft/t) körüli áron futhat be az áru a jövő héten. Ezt a helyi elemzők azzal magyarázzák, hogy az EU, az Egyesült Államok és Ukrajna búzatermése is csökken idén, ezért a kereskedők igyekeznek bebiztosítani maguknak az árut.

Árnyalja a képet, hogy a legrosszabb minőségű ukrán búza vasúton mintegy 52 ezer forintos árszinten eléri az ország nyugati határát, egy hónap alatt 140 dollárról mindössze egy dollárt emelkedett az értéke. A jövő évi termést illetően viszont szentül hiszik az ukránok, hogy drágulni fog a portéka.

Ennyiért érdemes odaadni

Márciusi végi cikkünkben arról írtunk, hogy a franciák miatt 20 nap alatt 10%-ot nőtt a búza ára. Ez akkor 2017 euró/tonnás árszintet jelentett az új termésre. Párizsban azóta is 214 és 217 euró között bizonytalankodik a termék árazása, a kereskedők egyelőre nem érzik úgy, hogy gond lesz a kínálattal. Sőt, az aratás előtti szállítási határidő kifejezetten nyomott menekülő árakat sejtet az ó termésre.

Még mindig vannak két évvel ezelőtti búzatételek is a magyar raktárakban (és nemcsak nálunk). A szerződni vágyó kereskedők azt ígérik a gazdáknak, hogy most megoldják a tárolást, és idén tényleg elszállítják a megvásárolt gabonát a termelő telephelyéről. Akinek most a régi malmi búzáért 65-67 ezret kínálnak, az adja oda bátran, de az újra szerződni inkább 70 ezer forintos árszinten lenne érdemes. Vajon befutnak már ilyen kötési ajánlatok? És vajon meglesz a 6 tonnás termésátlag? Az Alföld már egy hetet sem bír ki eső nélkül…